Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Holandský kapitán zaživa upálil priateľku v centre Bratislavy: Súdny proces sa vracia na začiatok

Simonina vražda otriasla celým Slovenskom. Zobraziť galériu (3)
Simonina vražda otriasla celým Slovenskom. (Zdroj: archív topky)

BRATISLAVA - Súdny proces v kauze lodného kapitána Gerrita Jana Kramera sa vracia na začiatok, keďže obžalovaný nesúhlasil so zmenou v zložení senátu Mestského súdu Bratislava I. Holanďan čelí obžalobe pre vraždu svojej priateľky z roku 2014, ku ktorej malo prísť na Obchodnej ulici v Bratislave. Trvá na svojej nevine.

Gerrita Jana Kramer avydali na jar 2023 holandské orgány na Slovensko na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Krajský súd v Bratislave ho napokon prepustil z väzby na slobodu z dôvodu, že obžalovaný nemaril trestné konanie. "U obžalovaného počas siedmich rokov od podania obžaloby žiadne marenie z jeho strany indikované nebolo," zdôvodnil krajský súd svoje rozhodnutie.

Gerrit Jan Kramer na súde
Zobraziť galériu (3)
Gerrit Jan Kramer na súde  (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

Obžalovaný je na stredajšom hlavnom pojednávaní osobne prítomný, využil svoje právo nevypovedať. Súd potom pristúpil k čítaniu listín z predošlého procesu. Obžaloba sa týka incidentu, ktorý sa odohral na bratislavskej Obchodnej ulici v novembri 2014. Okresný súd Bratislava I koncom septembra 2016 uznal Holanďana za vinného z vraždy. Odvolací Krajský súd v Bratislave vrátil prípad naspäť prvostupňovému súdu v marci 2017.

Vyriešenie kauzy skomplikovala dlhodobá práceneschopnosť sudcu Rolanda Keményho, ktorý už bol v poradí druhým sudcom v prípade. Kauzu potom dostal na stôl nový zákonný sudca Michal Valent. Podľa polície mal obžalovaný Simonu z okresu Senica poraniť nezisteným predmetom na hlave a potom ju zapáliť. Zavraždená utrpela rozsiahle popáleniny na viacerých častiach tela. Podľa prokuratúry bola motívom vraždy zo strany obžalovaného žiarlivosť.

Gerrit Jan Kramer na súde
Zobraziť galériu (3)
Gerrit Jan Kramer na súde  (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

Viac o téme: VraždaPriateľkaKapitánSúd Gerrit Jan Kramer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu