Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Voliči môžu zo závažných dôvodov požiadať o prenosnú volebnú schránku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť v predčasných septembrových parlamentných voľbách osobne, môžu požiadať o prenosnú volebnú schránku. Pripomína to Ministerstvo vnútra (MV) SR na svojom webe.

Voliči alebo ich blízki môžu požiadať o prenosnú schránku obec, v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu, a to len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená. Tento spôsob je určený napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

Archívne video

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo skoro 73-tisíc občanov (Zdroj: Topky/Maarty)

"V takom prípade okrsková volebná komisia vyšle k voličovi dvoch svojich členov s prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami, obálkou a so zoznamom tých voličov, ktorí požiadali o hlasovanie mimo volebnej miestnosti," píše sa v zákone o podmienkach výkonu volebného práva.

Vyslaní členovia komisie majú zabezpečiť zachovanie tajnosti hlasovania i to, aby ten, kto hlasoval, podpísal prevzatie hlasovacieho lístka a obálky. "Ak tak volič nemôže urobiť alebo ak prevzatie hlasovacieho lístka a obálky odmietne podpísať, člen okrskovej volebnej komisie poznamená túto skutočnosť v zozname," hovorí zákon. Ak sa má hlasovať v ústave, podľa zákona dohodne ústav čas hlasovania do prenosnej volebnej schránky s príslušnou okrskovou volebnou komisiou.

Viac o téme: Voľby2023Prenosná schránka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu