Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zemetrasenie vo svete televízneho vysielania: Obľúbené české stanice u nás končia, operátori ich vypínajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo svete televíznych operátorov sa už od februára skloňuje vypínanie českých televíznych programov. Viacerí operátori už ohlásili zmeny. Ak pozeráte televíziu cez Telekom, dotknú sa čoskoro aj vás. Najväčší televízny operátor už o pár dní vypne dve z najobľúbenejších českých staníc. Operátor už o tom informoval aj svojich zákazníkov.

Zmenu avizovala najprv konkurencia

Za zmenu lobovali už od začiatku roka dve najväčšie slovenské televízie - Markíza a JOJ. Ako prví sa z operátorov chytil Orange, ktorý už 20. februára pristúpil k radikálnemu rozhodnutiu a vypol vysielanie 9 českých staníc, vrátane kanálov Prima. 

Markíza a JOJ nevyzývali operátorov, aby české stanice úplne vypli. Pôvodne chceli len, aby operátori zablokovali vysielanie filmov a seriálov, na ktoré majú práva oni.  

Pridáva sa aj Telekom

Popredný slovenský televízny operátor, Telekom, oznámil významnú zmenu vo svojej ponuke televíznych staníc. Od 15. augusta 2023 sa jeho klienti nebudú môcť tešiť na obľúbené české stanice Prima Zoom a Prima Max.

Archívne VIDEO: RTVS bude financovaná vo výške 0,15% HDP

VLÁDA: RTVS bude financovaná vo výške 0,15% HDP (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

České stanice nahradí slovenskými

Za náhlou zmenou sa má skrývať požiadavka slovenskej stanice TV JOJ. Dôvodom by mohlo byť želanie posilniť vlastné kanály a získať tak väčší podiel na trhu. V odpovedi na túto zmenu Telekom uviedol, že kanál Prima Zoom nahradí nový dokumentárny kanál JOJ Svet. Tento bude dostupný v základnom balíčku. K tomu pribudne aj stanica Spark TV bude zaradená od balíčka M.

Stanica JOJ Svet prinesie divákom širokú škálu programov, od histórie a prírody až po aktuálne spoločenské témy. "Tematicky ide o dokumentárno-diskusný kanál, ktorý združuje zaujímavé formáty z rozličných oblastí a prekladá ich diskusiami na rozličné celospoločenské témy, profily výnimočných osobností či filozofickými rozhovormi,“ povedal hovorca Telekomu.

Hoci zmiznutie kanálov Prima Zoom a Prima Max môže rozčúliť mnohých recipientov, Telekom svojich zákazníkov uisťuje, že ostatné české kanály zostanú v ponuke bez zmien.

Na konci minulého roka mali v Telekome zaznamenaných až 673-tisíc televíznych klientov. Táto zásadná zmena vo vysielaní sa tak dotkne všetkých týchto recipientov, čo môže priniesť rôzne reakcie od spokojnosti až po nespokojnosť.

UPC nechce ustúpiť 

Spoločnosť UPC sa proti vypínaniu českých staníc bráni ako len vie. Ešte koncom júla oznámila, že požiadavkám televízií Markíza a JOJ nevyhovie a české kanály, ktoré má v ponuke, nevypne. „Nielenže nechystáme, ale vôbec neplánujeme vyradenie českých staníc na Slovensku,“ povedal pre portál Živé.sk hovorca UPC Jaroslav Kolár.

Viac o téme: Televízne stanicePrimaTelekom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu