Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prehľad štátnych príspevkov: TÁTO skupina ľudí si prilepší o desiatky eur, niektoré sumy vyleteli na dvojnásobok!

Príspevky v hmotnej núdzi porastú Zobraziť galériu (3)
Príspevky v hmotnej núdzi porastú (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Nová legislatívna zmena, ktorá má s výdavkami na bývanie pomáhať ľuďom v hmotnej núdzi, vchádza do platnosti. Prvé zmeny vo vyplácaní príspevkov sú platné už od 15. júla, nová vlna dávok v hmotnej núdzi však príde až v októbri. Množstvo ľudí si tak vďaka novým pravidlám mesačne prilepší o desiatky eur, v niektorých prípadoch sumy porastú na viac ako dvojnásobok.

archívne video

Milan Krajniak: O dávku v hmotnej núdzi zatiaľ požiadalo 264 ukrajinských občanov (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Suma príspevku na bývanie sa zvýšila už 15. júla. Nové legislatívne zmeny zaviedli súčasne aj viaceré úrovne príspevku podľa počtu členov v domácnosti, informuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR). Od polovice júla ma výška vyplácaného príspevku 5 úrovní. Štvorčlenná rodina si tak vďaka novým pravidlám môže mesačne prilepšiť o takmer 115 eur.

Prehľad štátnych príspevkov: TÁTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Komplexná zmena v spôsobe vyplácania príspevkov si okrem iného vyžiadala rozsiahle úpravy v informačných systémoch rezortu prace, a to v pomerne krátkom čase. Preto sa v ojedinelých prípadoch môže stať, že niektorým poberateľom bude príspevok na bývanie vyplácaný v novej výške až od septembra,“ priblížilo ÚPSVR.

Dodávajú, že k zvýšenému príspevku vyplatenému v septembri bude úradom práce pripočítaná aj čiastka príspevku na bývanie, ktorá im mala byť na základe zmeny vyplatená už v auguste. V tomto prípade sa nemusíte strachovať, všetkým poberateľom tak bude príspevok vyplatený v plnej výške.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Slovákov čaká ešte jedna zásadná zmena

Júlovou pomocou však navyšovanie príspevkov ani zďaleka nekončí, ešte v októbri sa dočkáme jednorazovej mimoriadnej valorizácie súm pomoci v hmotnej núdzi. Tá bola pôvodne stanovená na 1. januára 2024, po novom sa jej však ľudia v hmotnej núdzi dočkajú už v októbri.

„Cieľom predsunutej valorizácie je zabezpečiť pokrytie zvýšených výdavkov na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb z dôvodu rastúcej miery inflácie, ktorá je spôsobená ekonomickým dôsledkom pandémie COVID-19 či vojnovým konfliktom na Ukrajine,“ uzatvára ústredie práce.

Viac o téme: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodinyPríspevky v hmotnej núdziPríspevky na bývanieZvyšovanie príspevkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu