Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Horskí záchranári upozorňujú: Turisti zabúdajú na potrebnú ochranu pred slnkom a dostatok tekutín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Rozbehnutá letná sezóna sa prejavuje aj na počte a charaktere zásahov profesionálnych a dobrovoľných horských záchranárov v slovenských pohoriach. Počas teplých dní turisti zabúdajú na potrebnú ochranu pred slnkom a dostatok tekutín. Upozornila na to Horská záchranná služba (HZS).

Uplynulý víkend zamestnali kolabujúci turisti záchranárov najmä vo vysokotatranských lokalitách. HZS preto pripomína všetkým turistom, že pri plánovaní túr a výletov by nemali zabúdať na dostatočný zdroj tekutín, prísun energie najmä pri dlhších a náročnejších výstupoch a na potrebnú ochranu pred slnečným žiarením. "Množstvo tatranských turisticky značených chodníkov vedie exponovaným terénom bez možnosti úkrytu v tienistých miestach," dodali záchranári.

 

Zodpovednosť na horách počas horúcich víkendových dní Rozbehnutá letná sezóna sa prejavuje aj na počte a charaktere...

Posted by Horská záchranná služba on Friday, July 14, 2023

Pred začiatkom túry je dôležité sledovať predpoveď počasia

Pred začiatkom túry je podľa HZS dôležité sledovať predpoveď počasia, ktoré sa počas horúcich letných dní rýchlo mení a často sa vyskytuje intenzívna búrková činnosť. Na túru je nevyhnutné vyrážať v skorých ranných hodinách. "Na niektorých miestach nad 2000 metrov nad morom sa stále rozprestierajú snehové polia, ktoré by turisti nemali podceňovať," podotkli horskí záchranári s tým, že do terénu je nevyhnutná vhodná pevná obuv.

Viac o téme: SlnkoTuristiUpozornenieTekutinyOchrana HZS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu