Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenské mestá prijímajú opatrenia na zmiernenie horúčav: Ľuďom pomáhajú rôzne rozprašovače či kropiace autá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

KOŠICE - Počas horúčav sa v Košiciach možno osviežiť na kúpaliskách, v parkoch či v Mestských lesoch. Vo verejnom priestore pomáhajú ochladiť sa aj rozprašovače vodnej hmly. K opatreniam proti vysokým teplotám pristúpilo i Stredisko sociálnej pomoci mesta Košice (SSPmK). Uviedol to hovorca magistrátu Dušan Tokarčík.

Dve mestské kúpaliská ponúkajú dokopy sedem bazénov. Čo sa týka parkov, tie ponúkajú tieň a viaceré aj fontány, ktoré osviežujú okolie. Aktuálne je ich v meste spustených 12. Ako magistrát pripomenul, Spievajúca fontána v centre mesta aktuálne nefunguje, keďže prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá by mala byť hotová do konca októbra. "Príjemné osvieženie pre návštevníkov mesta čaká aj na Hlavnej ulici, kde má Správa mestskej zelene (SMsZ) v prevádzke jeden rozprašovač vodnej hmly," dodal Tokarčík s tým, že ďalší, neďaleko Dómu sv. Alžbety, by mal byť sprevádzkovaný na budúci týždeň.

archívne video Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené

Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené (Zdroj: Topky/Maarty)

Čo sa týka detských ihrísk, na tých, ktoré patria pod SMsZ, sa tienidlá nenachádzajú. Podľa mesta sú však viaceré umiestnené v parkoch pod stromami, ktoré poskytujú prirodzený tieň. "Vo viacerých mestských častiach sa v súčasnosti revitalizujú verejné priestranstvá a parky, ktoré po dokončení a výsadbe novej zelene taktiež poskytnú nové možnosti oddychu v týchto horúcich dňoch," doplnilo mesto. Príjemný tieň sa dá podľa neho nájsť aj v Mestských lesoch, kde je množstvo turistických či cyklistických trás, ako aj altánkov a studničiek.

Slovenské mestá prijímajú opatrenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na horúčavy sa pripravili aj v SSPmK. Pre klientov a zamestnancov na viacerých miestach zabezpečili dávkovače s pitnou vodou. V novovybudovanej oddychovej časti nainštalovali rozprašovač vodnej hmly a do oddychovej časti a átria osadili veľké slnečníky. "Do chodbových priestorov 5. poschodia v zariadení na Garbiarskej ulici, ktoré je hneď pod strechou, dočasne umiestnili viacero klimatizácií, aby znížili teplotu a osviežili horúci vzduch," spresnil Tokarčík s tým, že klientov zároveň vyzvali, aby v najhorúcejších častiach dňa zvážili vychádzanie mimo priestorov SSPmK.

Horúčavy aj v Banskej Bytrici pomáhajú ľuďom zvládať fontány, vodné hmly i kropiace autá 

Počas horúcich letných dní, medzi ktoré patria aj víkendové, sa Banskobystričania i návštevníci mesta pod Urpínom môžu schladiť vo fontánach a osviežia ich aj vodné hmly na historickom námestí a v parku pod Pamätníkom SNP. V uliciach osviežujú vzduch a znižujú prašnosť kropiace vozidlá.

"Obyvatelia sa môžu napiť vo viacerých pitných fontánkach, ktoré sú na Námestí SNP alebo vo vnútroblokoch na sídliskách Sásová-Rudlová a Fončorda. Osviežiť sa dá vo fontánach na Námestí SNP, v Národnej ulici, na Fortničke, v Sásovej či v parku pred mestským úradom," uviedla hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Horúčavy v Španielsku
Zobraziť galériu (3)
Horúčavy v Španielsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

Horúčavy však nevyčerpávajú len ľudí, ostré slnečné lúče dávajú zabrať aj kvetom, stromom a kríkom. Pracovníci mestskej organizácie Záhradnícke a rekreačné služby z dôvodu vysokých denných teplôt a nižšieho množstva zrážok zvýšili intenzitu polievania mladších vysadených stromov a kvetinových záhonov. Pomáhajú im dobrovoľné hasičské zbory so svojou technikou. Na miestach, ktoré sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu, inštalovali zavlažovacie vaky udržujúce vlhkosť v okolí drevín. Vidieť ich možno napríklad pri stromčekoch vysadených popri rieke Hron.

Viac o téme: OpatreniaHorúčavyKošiceBanská BystricaFontányRozprašovače
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu