Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obžalovaný expolicajt Kučerka má dôvod na radosť: Bosna a Hercegovina ho nevydá na Slovensko!

Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka Zobraziť galériu (2)
Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Bosna a Hercegovina nevydá obžalovaného expolicajta Mariána Kučerku na Slovensko. Rozhodli o tom tamojšie orgány s odôvodnením, že na vydanie neboli naplnené všetky zákonné predpoklady. Potvrdili to z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Upozornil na to Denník N.

"Ministerstvo spravodlivosti potvrdzuje, že rozhodnutím ministra spravodlivosti Bosny a Hercegoviny zo 16. júna 2023 sa zamietla žiadosť slovenských justičných orgánov na vydanie menovaného," priblížili z rezortu. Dôvodom zamietnutia žiadosti je rozhodnutie príslušného súdu Bosny a Hercegoviny, v ktorom sa konštatuje, že neboli naplnené všetky zákonné predpoklady na vydanie menovaného z Bosny a Hercegoviny.

"Súd v rámci konania potvrdil, že azylové konanie menovaného bolo začaté pred tým, než štát voči nemu vydal medzinárodný zatykač, a tým nie sú naplnené zákonné požiadavky na jeho vydanie," dodali.

Marián Kučerka čelí na Slovensku obžalobe z korupcie

Marián Kučerka čelí na Slovensku obžalobe z korupcie, Špecializovaný trestný súd ho zatiaľ neprávoplatne uznal za vinného zo zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v spolupáchateľstve. Uložil mu trest 11 rokov väzenia. Marián Kučerka požiadal v Bosne a Hercegovine o azyl, bol na neho vydaný medzinárodný zatykač.

Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka
Zobraziť galériu (2)
Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Termíny odvolacieho konania boli na Najvyššom súde (NS) SR už viackrát zrušené. Najbližšie by sa malo verejné zasadnutie uskutočniť 27. júla. Podľa obžaloby mal Marián Kučerka prijať úplatok vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka. Pomôcť mal za to Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu. Za vinu sa mu kladie aj prijatie úplatku vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Viac o téme: ExpolicajtVydanieSlovenskoBosna a HercegovinaMarián Kučerka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu