Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Premiér prijal vedúcich diplomatických misií krajín Európskej únie pôsobiacich na Slovensku

Ľudovít Ódor Zobraziť galériu (2)
Ľudovít Ódor (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Ľudovít Ódor prijal v utorok na Úrade vlády SR v Bratislave vedúcich diplomatických misií členských štátov Európskej únie pôsobiacich na Slovensku. Veľvyslancom ozrejmil postoje Slovenska smerom k európskym témam. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Je dnes na nás, aby sme z členstva v EÚ nielen profitovali, ale aj solidárne prispievali k rozvoju ďalších krajín. Solidarita však neznamená len ekonomickú pomoc. Spomeňme si na spoločný nákup vakcín počas pandémie alebo na pomoc našich hasičov a záchranárov v prípade živelných katastrof v Česku, Grécku či Taliansku," uviedol Ódor.

VIDEO Premiér Ľudovít Ódor po obede s prezidentom Zelenským

Premiér Ľudovít Ódor po obede s prezidentom Zelenským (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Diskusie sa týkali aj rozširovania EÚ. To podľa premiéra neprinesie výhody len pre kandidátsku krajinu, ale profitovať budú aj súčasní členovia. "Slovensko dlhodobo aktívne otvára tému budúceho rozširovania EÚ. Boli sme medzi prvými, ktorí hovorili o perspektíve členstva pre Ukrajinu," doplnil. Vyhlásil tiež, že Slovensko je pripravené podeliť sa o skúsenosti s prístupovými vyjednávaniami v súvislosti s Ukrajinou, Moldavskom, Gruzínskom či štátmi západného Balkánu.

Premiér prijal vedúcich diplomatických
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

S veľvyslancami sa tiež rozprávali o domácom dianí

S veľvyslancami sa tiež rozprávali o domácom dianí, napríklad o boji proti dezinformáciám či odlevu talentov. "Tento boj sme zanedbali a podcenili hrozby. Náznaky tu pritom boli celé roky. Začalo sa to kultúrnymi otázkami, pokračovalo covidom a napokon vojnou na Ukrajine. Riešenie nie je jednoduché ani okamžité a bude to beh na dlhú trať," dodal.

Viac o téme: PremiérSlovenskoVedúciEurópska úniaĽudovít ÓdorDiplomatické misie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu