Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neuveríte, kam až sú hoaxeri schopní zájsť: Zneužitie známeho moderátora, neštítili sa využiť umelú inteligenciu

Podvodníci sa tentokrát rozhodli zneužiť moderátora známej televízie
Podvodníci sa tentokrát rozhodli zneužiť moderátora známej televízie (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA - S čoraz modernejšou technikou a možnosťami sa ľudstvo posúva technologicky vpred, no netreba zabúdať, že aj strana neprajníkov a šíriteľov dezinformácií má v rukách tieto nástroje a už ich v plnou vervou využíva v mnohých prípadoch. Najnovšie zneužili samotného moderátora známej spravodajskej televízie, ktorého "nadabovala" umelá inteligencia, kde informuje o údajnej bitke v štúdiu. K ničomu takému pritom nedošlo, no aj tak sa video, bohužiaľ, úspešne šíri sociálnou sieťou.

Žiadna bitka sa v štúdiu neodohrala

"Tu doktor povedal celú pravdu. Známeho slovenského lekára Allan Böhm napadli počas priameho prenosu a vyhodili ho zo štúdia za to, že prezradil tajomstvo," píše sa v príspevku pri videu, ktoré falošne "informuje" o akejsi bitke v štúdiu. Vo videu vidíme známeho moderátora spravodajskej televízie TA3 Rastislava Ilieva, ktorý je síce zachytený uprostred spravodajstva, no jeho pohyb úst sa nezhoduje s tým, čo vychádza z reproduktorov.

Hlas, ktorý sa snaží pôsobiť dôveryhodne hovorí o bitke v štúdiu, pričom ide už o dnes známu techniku čítania textu umelou inteligenciou. Video je navyše pretkané záberom z inej, zahraničnej televízie, kde k bitke síce došlo, no v úplne inej krajine a v úplne inom kontexte a situácii.

VIDEO Takto vyzerá na sociálnej príspevok, ktorý falošne informuje o bitke v štúdiu: 

Hoax s Rasťom Ilievom (Zdroj: Facebook)

K podvodu mal čo povedať aj sám moderátor

O prípade na sociálnej sieti informuje už aj polícia, ktorá v rámci zachovania objektivity oslovila aj samotného moderátora, ktorý sa nestačil čudovať najnovšiemu výplodu hoaxérov. "Doteraz som si myslel, že som už videl všetko. V každom prípade, autor zostrihu nebude najostrejšia ceruzka v peračníku. Mohol sa posnažiť trochu viac, keď ma chcel skompromitovať a zneužiť moje meno. Vo videu totiž nie je štúdio ta3. Ide o štúdio nejakej zahraničnej TV. Už ani tí konšpirátori, nie sú čo bývali," povedal moderátor Rastislav Iliev.

Zábery zo spomínanej bitky sa navyše v skutočnosti nenahrali na Slovensku. K napätej situácii počas priameho prenosu došlo na zahraničnej debate Freedom of Speech. Diskutujúci analyzovali dianie na Ukrajine a "škandál" vypukol medzi proputinovským politikom a ukrajinským novinárom.

Viac o téme: ModerátorHoaxUmelá inteligenciaTA3Rastislav Iliev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu