Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pre možnosť hlasovania poštou v parlamentných voľbách musia občania požiadať skôr

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Voliť v septembrových parlamentných voľbách môže občan SR, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia, ak osobitný zákon v čase pandémie neustanoví inak. Volič môže hlasovať na území Slovenska, aj zo zahraničia poštou, ak o to vopred požiadal.

Na území Slovenska môže volič hlasovať v mieste trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný alebo v ktoromkoľvek volebnom okrsku na základe hlasovacieho preukazu. O hlasovací preukaz treba požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Obce začnú vydávať hlasovacie preukazy od 16. augusta. Požiadať bude možné elektronicky do 8. septembra, osobne sa bude dať vybaviť ešte deň pred voľbami. 

Archívne video: VIDEOROZHOVOR František Mikloško (KDH) : Neveriaci a liberálni ľudia nám nastavujú veľmi oslobodzujúce zrkadlo! 

VIDEOROZHOVOR František Mikloško (KDH) : Neveriaci a liberálni ľudia nám nastavujú veľmi oslobodzujúce zrkadlo! (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

O voľbu poštou zo zahraničia sa dá požiadať najneskôr do 9. augusta. Žiadať sa dá listom alebo elektronicky. Pri voľbe poštou zo zahraničia musí volič čakať na hlasovacie materiály, ktoré mu na adresu v cudzine zašle Ministerstvo vnútra SR najneskôr 21. augusta. Volič ich musí zaslať späť tak, aby boli doručené najneskôr deň pred parlamentnými voľbami, teda 29. septembra. Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, keď bol vyhlásený termín volieb.

Viac o téme: ObčaniaVoliči18 rokovSlovenskoVoľba poštouParlamentné voľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu