Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Volebná kampaň naberá na sile: Gyimesi našiel dieru v zákone, prírastok v SASKE zrejme porušil zákon!

Kampań robia po svojom, kým Gyimesi našiel dieru v zákone, Ravasz má zrejme problém. Zobraziť galériu (3)
Kampań robia po svojom, kým Gyimesi našiel dieru v zákone, Ravasz má zrejme problém. (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko, Topky/Ján Zemiar, Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Spôsob financovania volebnej kampane vyplýva z niekoľkých paragrafov v zákone. Vedenie kampane a aj finančné prostriedky na ňu musia byť riadne dokladované a transparentné, na čo dávajú pozor aj neziskové organizácie. To, že nie všetci išli presne podľa pravidiel, tvrdí napríklad Transparency international Slovensko (TIS). Konkrétne má ísť o bývalého poslanca Györgyho Gyimesiho, ktorý síce zákon neporušil, no Ábel Ravász v tom už má problém.

archívne video

Gyimesi odchádza z klubu OĽaNO a od Matoviča bez toho, aby mal vopred dohodnutý vstup do inej strany (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prefíkaný Gyimesi si našiel dieru v zákone

Transparency international Slovensko (TIS) sa pozrelo na bývalého poslanca OĽaNO Györgyho Gyimesiho, ktorý na najnovších billboardoch šíri podľa neziskovky proruský naratív. Hlása na ňom, že je "na strane mieru". Problém je však v tom, že momentálne majú kampaň dovolenú iba politické strany. "Politik však využil dieru v zákone. Ministerstvo vnútra totiž pravidlá vykladá tak, že pri zákaze kampaňovania tretích strán je rozhodujúci deň zverejnenia politickej inzercie. Gyimesiho bilboardy pravdepodobne stihli vyvesiť tesne pred oficiálnou kampaňou, ktorá sa začala 9. júna," vysvetľuje TIS.

Volebná kampaň naberá na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

Gyimesi sa má čoskoro stať súčasťou kandidátky Aliancie, no ich predseda strany Krisztian Forró potvrdil, že cez ich stranícky transparentný účet tieto bilboardy nepôjdu. "Problémom je to najmä preto, že netušíme, koľko kampaň stojí a kto ju zaplatil. V Transparency odhadujeme, že bilboardy mohli stáť aj niekoľko desiatok tisíc eur. Teoreticky môže ísť aj o skryté peniaze zo zahraničia. Gyimesiho sme sa pokúsili neúspešne osloviť, svoju kampaň nám napriek viacerým pokusom nevysvetlil," prízvukuje TIS. Gyimesi však nie je jediný, ktorý pri kampani vykonal neštadardné kroky na jej prípravu.

Ravasz má problém, kampaň si financuje sám

Druhým skloňovaným politikom je ďalší, ktorý v rámci pochádza z radov národnostných menšín. Ábel Ravasz, ktorý z Mostu prestúpil na kandidátku SASKY, má problém pri financovaní kampane. V týchto dňoch od vyhlásenia kampane, čo bol 9. jún 2023, nesmú takúto kampaň financovať jednotlivci, ale zaregistrované politické strany. "V praxi to znamená, že každé euro vynaložené na financovanie kampane musí pretiecť cez osobitný transparentný účet príslušnej strany, inak dochádza k porušeniu zákona. Jedna z posledných akvizícií strany Sloboda a Solidarita, kandidát na poslanca a niekdajší splnomocnenec vlády pre rómske komunity za Most-Híd Ábel Ravasz, túto povinnosť porušil," prichádza s vysvetlením TIS.

Volebná kampaň naberá na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

Transparency dokonca chce tento prípad vyšetrovať ďalej. "Po upozornení na tento priestupok sme sa s podnetom obrátili aj na volebnú komisiu a okresný úrad, veríme, že zvolia proaktívny prístup, ktorý pomôže predchádzať podobným porušeniam pravidiel aj zo strany ďalších kandidujúcich politikov," dodávajú.

Viac o téme: KampaňPokuta TISAlianciaÁbel RavaszTransparency international SlovenskoGyörgy GyimesiSASKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu