Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Muž ako z detektívok A. Christie

Agatha Christie
Agatha Christie

KOŠICE - Muž ako z detektívok Agathy Christie, ktorý dal svoju potenciálnu obeť poistiť pre prípad smrti úrazom a potom sa pokúsil ju dať zavraždiť, naďalej zostáva vo väzbe.

Rozhodol o tom senát Krajského súdu v Košiciach, ktorý zamietol sťažnosť Ing. Maroša K. (1977) z Košíc obvineného z prípravy obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy troch ľudí. Sťažnosť obvineného smerovala proti rozhodnutiu Okresného súdu Košice I, ktorý 5. mája na verejnom zasadnutí nielenže zamietol jeho žiadosť o prepustenie na slobodu, ale na návrh prokurátora aj rozšíril dôvody väzby.

"K odôvodnenej obave, že obvinený ujde alebo sa bude skrývať, aby sa vyhol trestnému stíhaniu, keďže mu hrozí vysoký trest, pribudla aj obava, že bude pôsobiť na svedkov. Senát dospel k tomuto záveru po prečítaní listu, ktorý obvinený poslal z väzby.

Súd neprijal ani záruku, ktorú za ďalšie správanie obvineného ponúkol jeho otec," spresnila pre agentúru SITA hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová. Obvinený mal podľa obžaloby v období od júla do septembra 2007 na rôznych miestach v Košiciach i na chate v Trebejove (okres Košice-okolie) navádzať dve osoby na vraždu troch ľudí, za čo im sľuboval odmenu 300-tisíc korún.

Jednu zo svojich potenciálnych obetí, 19-ročného Stanislava N. z Košíc, dal v auguste 2007 poistiť na 1,18 milióna korún, pričom zaplatil aj prvú štvrťročnú splátku. V prípade Stanislavovej smrti by mu poisťovňa vyplatila 80 percent životnej poistky, čo je 944-tisíc korún.

Obvinený údajne plánoval rovnako postupovať aj v prípade ďalších dvoch ľudí. Ich zavraždením chcel vraj riešiť svoju zlú finančnú situáciu Martin G. a Pavol K., s ktorými obvinený dojednával fyzickú likvidáciu troch ľudí, však podľa obžaloby od samého počiatku len predstierali úmysel objednávku uskutočniť a tak k zavraždeniu vybraných osôb nakoniec nedošlo.

Obvinený v čase činu pracoval ako sprostredkovateľ poistenia a s osobami, ktoré boli v prípade zainteresované, sa poznal zo svojho predchádzajúceho pôsobiska - navštevovali strednú školu, na ktorej predtým pôsobil ako učiteľ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu