Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Týždeň pokračuje v znamení búrok: Na západe platia výstrahy druhého stupňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo viacerých okresoch na západnom Slovensku platia od sobotného podvečera výstrahy druhého stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že výstrahy platia priebežne do 19.00 h.

V týchto okresoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb," uviedli meteorológovia.

Výstraha pred búrkami
Zobraziť galériu (4)
Výstraha pred búrkami  (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy druhého stupňa pred búrkami platia pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda a Galanta. Na zvyšku Slovenska naďalej platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

Výstrahy aj pred povodňami

SHMÚ vydal aj hydrologické výstrahy druhého stupňa pred prívalovými povodňami. Tie platia pre okresy Levice - západ a východ, Banská Štiavnica, Brezno, Veľký Krtíš, Krupina a Lučenec priebežne do 19.00 h.

Výstraha pred povodňami
Zobraziť galériu (4)
Výstraha pred povodňami  (Zdroj: SHMÚ)

Dneškom búrky ani zďaleka ešte nekončia

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia vo všetkých okresoch na Slovensku do polnoci. Počas nedele (11. 6.) sa môžu búrky vyskytnúť najmä na západe a juhozápade krajiny. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstraha platí aj v nedeľu.
Zobraziť galériu (4)
Výstraha platí aj v nedeľu.  (Zdroj: SHMÚ)

V niektorých okresoch Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja je počas nedele malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," uviedli meteorológovia. Výstrahy platia podľa SHMÚ v nedeľu od 10.00 do 18.00 h.

Viac o téme: PočasieBúrkyVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu