Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Emotívne pojednávanie s Dědečkom: Príbuzní obetí sú sklamaní z výšky trestu! Žilinka začal konať

Dušan Dedeček Zobraziť galériu (2)
Dušan Dedeček (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Obžalovaný Dušan Dědeček, ktorý 2. októbra minulého roku vo vysokej rýchlosti a opitý narazil do zastávky Zochova, sa včera postavil pred súd. Za smrť piatich mladých ľudí ho senát Mestského súdu Bratislava I odsúdil na 15 rokov väzenia v Ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Príbuzní obetí boli z rozsudku sklamaní, konať začal aj generálny prokurátor.

Štvrtkové pojednávanie na Mestskom súde Bratislava I bolo veľmi emotívne. Celý proces sprevádzali vzlyky príbuzných obetí zo zastávky Zochova. Dědeček tak v 120-kilometrovej rýchlosti narazil do davu ľudí, pričom na mieste zabil štyroch študentov. V nemocnici potom zomrelo aj ďalšie dievča. Sedem ľudí sa zranilo. Bývalý funkcionár Deaflympijského výboru bol navyše pod vplyvom alkoholu.

Pokurátor ho viní zo zločinu všeobecného ohrozenia, za čo mu hrozil trest 20 až 25 rokov alebo doživotie. Na pojednávaní mu napokon navrhol trest odňatia slobody na 15 rokov. Prokurátor to odôvodnil tým, že až do nehody viedol Dědeček usporiadaný život a podľa znaleckých posudkov nie je závislý na alkohole. Senát sa napokon s jeho návrhom stotožnil a Dědečka odsúdil na 15 rokov za mrežami s minimálnym stupňom stráženia. K tomu dostal ochranný dohľad po dobu troch rokov a zákaz viesť motorové vozidlá na 10 rokov. Pozostalých odkázal s náhradou škody na civilné konanie.

Prokurátor po vynesení rozsudku v prípade nehody Dušana Dědečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nízka výška trestu?

Celé pojednávanie sprevádzali vzlyky príbuzných obetí. Napokon boli sklamaní aj z výšky trestu a vyzývali generálneho prokurátora, aby zakročil. Maroš Žilinka v piatok ráno oznámil, že vo veci začal konať a uložil prokurátorovi, aby proti rozsudku podal odvolanie v neprospech obžalovaného. 

Dušan Dedeček
Zobraziť galériu (2)
Dušan Dedeček  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"V trestnej veci obžalovaného D.D. pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia som dnešného dňa vydal pokyn krajskému prokurátorovi v Bratislave, aby proti rozsudku Mestského súdu Bratislava I podal odvolanie v neprospech obžalovaného pre nesprávnosť výroku o treste," vyhlásil Žilinka. "Uložený trest odňatia slobody považujem za neprimerane nízky, dôsledne nezohľadňujúci spôsob spáchania činu, jeho následky a osobu páchateľa. V neposlednom rade nezabezpečuje ani generálnu prevenciu, výchovný vplyv, teda odradenie iných od páchania obdobných trestných činov," dodal generálny prokurátor. 

Viac o téme: NehodaSúd ZochovaMaroš ŽilinkaDušan Dědeček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu