Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pred objektívom mal najväčšie hollywoodske hviezdy: Zomrel významný fotograf, smútia aj známi Slováci

Slovenské umenie navždy opustil fotograf Peter Leginský. Zobraziť galériu (5)
Slovenské umenie navždy opustil fotograf Peter Leginský. (Zdroj: Pixabay, Facebook/ Peter Leginský)

BRATISLAVA – Muž, ktorý Slovákov preslávil aj medzi hollywoodskymi hviezdami na festivaloch vo francúzskom Cannes. Rodina, priatelia, no aj milovníci umenia smútia za stratou významného človeka. Umenie fotografie stratilo velikána, ktorým nebol nik iný, než úspechmi ovenčený fotograf Peter Leginský (†71). Na jeho pamiatku spomínajú stovky ľudí.

Výstava Petra Leginského- Celebrity z Cannes (Zdroj: Archív I. Š. )

Rodák z Bratislavy sa medzi fotografmi svetového kalibru preslávil už pred mnohými rokmi. Narodil sa 31. mája 1952 v Bratislave, kde absolvoval Vysokú školu múzických umení. V ďalších rokoch sa stal významným slovenským vojnovým fotografom a fotoreportérom. Bol zároveň prvým a jediným slovenským fotoreportérom, ktorému sa podarilo roky fotografovať filmové hviezdy na prestížnom festivale vo francúzskom Cannes a je aj autorom knihy Cannes – fotograf a hviezdy.

Pred jeho objektív sa postavili tisícky známych tvárí...

Peter Leginský za svojho života rozhodne nezaháľal a dôkazom sú aj fotografie hviezd svetového formátu, ktorých za svoj živote zvečnil tisícky. Pred jeho objektív sa postavili známe tváre ako Sharon Stone, Sophia Loren, Michael Douglas, Castherine Zete-Jones, Sylvester Stallone a stovky ďalších. Stal sa aj autorom knihy Cannes – fotograf a hviezdy, v ktorej zvečnil plody svojej práce.

Peter Leginský: Cannes
Zobraziť galériu (5)
Peter Leginský: Cannes  (Zdroj: Peter Leginský)

„Slovko som prehodil aj so Sophiou Loren. Bolo to také smiešne, sedela v lóži a cigareta padla. Ona sa nahla, ja som jej ju chcel zodvihnúť, a tak sme začali komunikovať. Bol som dosť roztrasený, ani neviem, o čom sme sa bavili. Ona ale bola veľmi milá a ešte mi aj zapózovala,“ spomínal Leginský na svoju kariéru v relácii rádia Regina.

Pred objektívom mal najväčšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Columbia Pictures)

Spomínal si aj na to, ako si pri bare výborne rozumel s americkým hercom Michaelom Douglasom. Objavili tam totiž spoločnú záľubu - popíjaníe dobrého piva. „Aj s Michaelom Douglasom som sa bavil v Cannes pri pive, o pive. Ale to už bolo také bezprostrednejšie, lebo sme sedeli pri bare a pili sme také pivo a hentaké pivo. To ešte nebol ženatý s Catherine Zeta-Jones,“ dodal s úsmevom.

Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas
Zobraziť galériu (5)
Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas  (Zdroj: SITA)

Rodina aj priatelia naňho spomínajú len v dobrom 

„Lego, už si necvakneme. Sakra, ser*eš ma. Tú whisku s tebou by som si dala. R.I.P môj drahý,“ napísala fotografka Desana Dudášová. „Opustil nás priateľ. Fotograf európskeho formátu Peter Leginksý. Česť jeho pamiatke. (...) Často som sa s nim stretával najmä na rôznych kultúrnych podujatiach – výstavách kde sme debatovali na rôzne témy a aj som ho fotografoval. Z viac ako sto fotografií, ktoré som nafotil, niektoré spomienkové s nim vyberám,“ napísal ďalší z jeho priateľov.

"Ach, aká smutná dnešná správa. Opustil nás vynikajúci fotograf a aj môj dlhoročný priateľ Peter Leginský. Fotil svetové filmové hviezdy a aj mňa od mojich úplných začiatkov, ako začínajúcu speváčku s mojou prvou kapelou Kamene. Ďakujem Peter za tvoje krásne fotky a priateľstvo. Odpočívaj v pokoji!" napísala na sociálnej sieti speváčka Beáta Dubasová. 

Zaspomínal si aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. "Odpočívaj v pokoji Peťo Leginský. Bol si fantastický fotograf, skvelý človek, pre mňa neodmysliteľná súčasť Bratislavy a života v nej. Budeš velmi chýbať obrovskému množstvu ľudí. Som jeden z nich a bolo mi cťou mať Ťa za kamaráta," pridal sa k tým, ktorých odchod fotografa zaskočil. 

 

Opustil nás priateľ, fotograf európskeho formátu Peter Leginský (71 rokov). Česť jeho pamiatke. Bol významný slovenský...

Posted by Ivan Štelmák on Tuesday, June 6, 2023
Viac o téme: CannesSmrťPeter LeginskýSviečkaFotografFotoreportér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu