Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rodičia, pozor! V materských školách sa začalo výraznejšie šíriť nebezpečné ochorenie: Takto ho spoznáte

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V materských školách sa začal výraznejšie ako v predchádzajúcich dvoch rokoch šíriť šarlach. Len v Bratislavskom kraji sa doposiaľ tento rok vyskytli tri prípady šarlachu u detí.

Všetky osoby boli z okresu Malacky. Uviedla to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Katarína Nosálová. "Od 1. januára do 30. apríla 2023 boli RÚVZ Bratislava nahlásené tri ochorenia u detí vo vekovej skupine jeden- až štyri-, päť- až deväť-, desať- až 14-ročných, pričom všetky osoby boli z okresu Malacky. Za mesiac máj neevidujeme k dnešnému dňu žiadne nové prípady tohto ochorenia," povedala. Dodala, že v minulom roku ani v roku 2021 nebolo hlásené žiadne ochorenie na šarlach.

Nosálová ozrejmila, že pri nahlásení prípadu úrad operatívne nariadi izoláciu chorého a zvýšený zdravotný dozor počas ôsmich dní od jeho vyradenia. "V zariadení je potrebné zabezpečiť dodržiavanie ranného filtra pri vstupe do školy, musí sa vykonať dezinfekcia predmetov a plôch a je veľmi dôležité dbať na pravidelné a dôkladné vetranie priestorov. Zároveň je potrebné upozorniť rodičov, aby choré deti nedávali do školského, respektíve predškolského zariadenia," dodala.

archívne video

Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Čo je šarlach?

Šarlach (Scarlatina)je infekčné ochorenie charakteristické horúčkou, angínou a kožnými zmenami - typickou vyrážkou. V minulosti mal šarlach ťažký priebeh a závažné komplikácie. Radí sa medzi vysokonákazlivé ochorenie postihujúce predovšetkým deti. Výskyt je väčší na jar a prenáša sa najmä v kolektívoch. Spôsobuje ho baktéria streptokok (Streptoccocus hemolyticus skupiny A).

Rodičia, pozor! V materských
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Táto baktéria produkuje látky (takzvané toxíny), ktoré sa dostanú krvou do kože a sú zodpovedné za kožný prejav - vyrážku. Nákazu možno získať od chorého človeka alebo bacilonosiča. Najčastejšou formou prenosu je vzdušná cesta - kvapôčkovou infekciou, vzduchom, menej často potom priamym kontaktom alebo kontaminovanými predmetmi. Je preto dôležité dodržiavať zvýšenú hygienu.

Viac o téme: DetiOčkovanieMaterská školaOchorenieHorúčkaŠarlach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu