Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ódora vo veľkom navštevujú lídri strán: Pri premiérovi už bol Fico aj Pellegrini, podpora nevyzerá ružovo

Ľudovít Ódor sa stretáva s predsedami strán. Zobraziť galériu (8)
Ľudovít Ódor sa stretáva s predsedami strán. (Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini sa má stretnúť s premiérom Ľudovítom Ódorom v pondelok podvečer. Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič s ním dohodnutý termín stretnutia ešte nemá. Expremiér a nezaradený poslanec Eduard Heger informoval, že s Ódorom bude rokovať v utorok (30. 5.). Strana Smer-SD sa taktiež na rokovaniach zúčastní.

Aktualizované 19:21 - Pellegriniho strana Ódora v parlamente nepodporí

Pellegrini reaguje na rokovanie s Ódorom. Reč bola aj o dlhovej brzde. "Nebojme sa o to, že tu bude nejaká dlhová brzda. Nová vláda si schváli svoj rozpočet, aj keď si pán Ódor schváli vlastný. Uistil ma, že schváli taký rozpočet, ktorý bude reálny," prerozprával rokovanie s Ódorom Pellegrini. Ten prezradil nadšenie z toho, že išlo o rozhovor s premiérom, ktorý nemá ďalšie politické ambície.

Ódora vo veľkom navštevujú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Pán Ódor chápe, že Hlas oficiálne vláde Ľudovíta Ódora nevysloví, ale môže rátať s našou podporou pri príchode so zákonmi pre podporu ekonomiky, alebo pomoci pre ľudí," povedal Pellegrini.

Pellegrini rokoval s Ódorom o jeho podpore, priznal, že sa ideovo prelínajú vo viacerých plánoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 18:20

Za premiérom už bol v pondelok diskutovať šéf Smeru-SSD Robert Fico a hneď za ním prišiel aj líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Ódora vo veľkom navštevujú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pellegrini prišiel na Úrad vlády, aby rokoval s Ódorom o možnej podpore jeho vlády (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 17:45 - Smer-SSD vládu v parlamente nepodporí

Strana Smer-SD nezahlasuje za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Nevidí zmysel podporovať programové vyhlásenie vlády (PVV), ktoré si stavia priority. Po pondelkovom stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom to uviedol predseda strany Robert Fico.

Ódora vo veľkom navštevujú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Pokiaľ ide o PVV, veľmi jasne som povedal Ódorovi, že zo strany klubu nedostane ani jeden hlas," priblížil Fico. Smer by ho podporil iba v prípade, že by bol "konštatovaním katastrofálneho stavu krajiny" a inventúrou toho, čo "bývalá vláda napáchala".

Smer-SSD nepodporí vládu odborníkov svojou podporou v parlamente, nevidia na to dôvod (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Pellegrini chce rokovanie bez vášní a emócií

Pellegrini očakáva s premiérom konštruktívnu debatu bez emócií a politických vášní. "Pravdepodobne ma bude informovať, čo zamýšľa dať do programového vyhlásenia vlády. Pravdepodobne sa pobavíme aj o iniciatíve, že by vláda mala predložiť vyrovnaný rozpočet skôr, ak nedostane dôveru," povedal. Pellegrini si zatiaľ nemyslí, že Hlas-SD zmení svoje stanovisko a vláde odborníkov vysloví dôveru.

Archívne video: TK hnutia OĽANO k aktuálnej politickej situácii

TK hnutia OĽANO k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Témou budú programové priority

Bývalý predseda vlády Heger sa chce s Ódorom rozprávať aj o svojich prioritách. "Pre nás je dôležité, aby bolo pokračovanie v reformách z plánu obnovy, a ďalšie veci, ktoré sme ako vláda presadzovali," podotkol.

Poslanec za Smer-SD Juraj Blanár priblížil, že sú pozvaní na stretnutie s premiérom, bližšie informácie však nemá. Sú podľa neho pripravení vecne sa s ním porozprávať o veciach, ktoré trápia Slovensko. "Nieže bude Ódorova vláda riešiť výmenu štátnych tajomníkov alebo ochranu štátnych hraníc, ale chceme sa s ním rozprávať o zdražovaní a zásadných veciach," poukázal.

Ódora vo veľkom navštevujú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Smer má stretnutie v pondelok poobede, Matovič si príde vypočuť názory

Premiér sa so Smerom-SD stretne v pondelok poobede, informoval šéf strany Robert Fico. Myslí si, že programové vyhlásenie vlády by nemalo byť "nič iné, len inventúra zločinov, ktoré napáchala vládna koalícia za tri roky".

Robert Fico
Zobraziť galériu (8)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Matovič na rokovanie s Ódorom pôjde, nemá však dohodnutý presný termín stretnutia. Ide tam podľa vlastných slov počúvať. Premiér začne v pondelok avizovanú sériu stretnutí s lídrami politických strán zastúpených v Národnej rade SR. Rokovať sa bude o podpore programového vyhlásenia vlády a o možnosti vyslovenia dôvery vláde.

Viac o téme: Robert FicoPeter PellegriniEduard HegerĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu