Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maturanti v týchto dňoch makajú, na ústnu časť si zaspomínali aj politici: Uf! Takúto komisiu by ste asi nečakali

Politici spomínajú na maturitnú skúšku. Zobraziť galériu (13)
Politici spomínajú na maturitnú skúšku. (Zdroj: Facebook/OĽaNO, Peter Pellegrini, Topky/Vlado Anjel, TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - V tomto školskom roku je na maturitnú skúšku prihlásených okolo 41-tisíc žiakov. Ústne maturitné skúšky sa uskutočnia od 22. mája do 9. júna. Presné termíny internej časti maturitnej skúšky jednotlivým stredným školám určili príslušné regionálne úrady školskej správy. Práve toto obdobie je tým pravým, aby si na svoju skúšku dospelosti zaspomínali aj naši politici, ktorých sme vyspovedali.

archívne video

Na Obchodnej akadémii v Trebišove absolvuje ústne maturitné skúšky 42 študentov (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Veronika Remišová

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (13)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Keďže som chodila som na bilingválne francúzske lýceum,  maturitné skúšky sme mali rozdelené do dvoch rokoch, samostatná maturita bola z francúzštiny. Obrovský stres sa teda opakoval až dvakrát. Známky si už nepamätám, len obrovskú úľavu, keď som to celé mala za sebou. Držím palce všetkým maturantom, nech túto skúšku dospelosti zvládnu úspešne a želám im, aby svoje talenty ďalej rozvíjali v prospech Slovenska.

Zuzana Dolinková

Maturanti v týchto dňoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pred skúškou dospelosti - najmä jej ústnou časťou - som mala obrovský rešpekt. Množstvo materiálov, vypracovávanie otázok zo štyroch skúškových maturitných predmetov a predovšetkým intenzívny študijný týždeň pred samotným maturitným týždňom si veľmi dobre pamätám. Presne si aj dnes spomínam na tie pocity - zodpovednosti, sebazaprenia, dôležitosti - keď som sa celé dni do neskorých nočných hodín hrabala v stovkách papierov, kníh, učební, zošitov rozložených po celej zemi mojej detskej izby, keďže v roku 2001 sme informácie ešte automaticky negooglili. Aj napriek čo najpoctivejšej príprave na maturity som snáď ako každý maturant mala každé ráno pred skúškou pocit, že nič neviem. O to viac som sa tešila, že moje maturity dopadli napokon na výbornú. Za mňa, maturitná skúška práve kvôli osobnej zodpovednosti založenej na individuálnej príprave každého študenta právom nesie označenie ako skúška dospelosti.

Juraj Šeliga

Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (13)
Juraj Šeliga  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Maturoval som zo slovenčiny a vytiahol som si Hviezdoslava, čo ma potešilo, keďže som z Oravy. Maturoval som aj z taliančiny, kde som opisoval hlavné mesto Bratislavu. Ďalej som ešte maturoval z NOS a dejepisu.

Karol Galek

TB strany SaS  Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny
Zobraziť galériu (13)
TB strany SaS Vláda zásadne zlýhala pri nákupe lacnej elektriny  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Z maturít si pamätám hlavne maturitný týždeň. Keďže klin sa klinom vybíja, stres som sa snažil prebiť iným stresom a nechal som sa presvedčiť na kyvadlový skok z mosta. Popri takej dávke adrenalínu boli hneď celé maturity malina.

Marián Viskupič

Maturanti v týchto dňoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ústne maturity sa pre mňa spájajú len so samými príjemnými spomienkami, rovnako ako v prípade celých perfektných štyroch rokov na Gymnáziu v Seredi. Išiel som maturovať ako prvý, otázky mi sadli a ako prvý som to mal aj za sebou, so štyrmi jednotkami. Najviac si teda z maturít pamätám voľný týždeň, keďže v pondelok o 11:00 som mal maturitu za sebou.

Ľuboš Blaha

Maturanti v týchto dňoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pamätám si, že som zmaturoval na samé jednotky, ale mal som aj šťastie. V dejepise som si vytiahol druhú svetovú vojnu, to bola mňamka. A z angličtiny som sa pripravil len na jednu otázku a presne tú som si vytiahol. Najviac nás pobavil kamarát, ktorý vysmiaty vyšiel z triedy a zaťal, že urobil za šestnásť. Pýtali sme sa, že čo to je? A on, že štyri štvorky. Ale urobil, to bolo hlavné. Boli to krásne časy - život bol gombička.

Viera Leščáková

Maturanti v týchto dňoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Moje spomienky na maturitu sú spojené s panickým strachom a veľkým stresom. Maturovala som zo slovenčiny, angličtiny, dejepisu a občianskej náuky. Zmaturovala som na dve jednotky a dve dvojky a pamätám si moje sklamanie, že z dejepisu a slovenčiny som dostala dvojku. Neskôr som 10 rokov sedela ako skúšajúca anglického jazyka v maturitnej komisii a každý rok som si hovorila, aká je škoda, že som počas mojich maturít nepoznala pohľad z druhej strany stola. Milí maturanti, učitelia, ktorí vás skúšajú v dnešných dňoch vás väčšinou učili tieto predmety 4 roky. A verte, či neverte, majú vás radi. V tej miestnosti, aj keď sedia na opačnej strane stola sú vašimi spojencami a priateľmi a určite vám nijako nechcú ublížiť.

Preto moja rada pre maturantov znie: “Nestresujte sa a nepanikárte!” Snažte si maturitu užiť, aby ste na ňu mali pekné spomienky. A ešte niečo, nikdy a nikto sa vás neopýta, aké ste mali na maturite zámky. :)

Dušan Velič

Maturanti v týchto dňoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Na gymnáziu som mal slabého učiteľa chémie, ale chémiu som vnímal ako zaujímavú a dôležitú, a tak aj napriek tomu som sa rozhodol ísť na vysokú školu chemickú. Na to bolo vhodné maturovať z chémie, a tak som musel stihnúť 4 roky chémie v maturitnom týždni. Nebolo to ideálne, ale komisia ocenila moje odhodlanie. Jedna otázka boli halogény, kde som ich zadefinoval "ako zväčša plynné" a šéfka reagovala "nie zväčša, ale áno aj". Som rád, že ma podporili na mojej chemickej ceste. Ak niečo chcete, choďte za tým, kým ste mladí, držím palce maturantom.

Branislav Gröhling

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (13)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Maturoval som z matematiky, okrem iných predmetov. Pamätám si, že ma matematika vždy veľmi bavila, lebo sme mali výborných učiteľov. Hovorili, že matematika je niečo ako "univerzálny jazyk" a že sa v nej skrývajú všetky zákonitosti sveta.

Milan Potocký

Maturanti v týchto dňoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Napriek tomu, že som sa na maturity poctivo pripravoval, mal som samozrejme trému, tak ako viacerí maturanti.Ale určite by sa maturanti nemali tejto dôležitej skúšky života báť. Aj učitelia sú počas maturít voči študentom miernejší a tolerantnejší. Nebojte sa maturanti, dobre bude.

Marek Šefčík

Maturanti v týchto dňoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Bolo to v roku 1996 na gymnáziu v Levoči. Maturovali sme vtedy v jeden deň zo všetkých 4 maturitných predmetov. Vtedy platilo, že slovenský jazyk a literatúra bol jediným povinným predmetom a potom sme si mohli vybrať buď cudzí jazyk, alebo matematiku. Pre mňa to bola jasná voľba, keďže mi veľmi jazyky nejdú a matematika bola mojim obľúbeným predmetom. K tomu som si pridal fyziku a keďže som bol na cirkevnom gymnáziu a mali sme viac hodín náboženstva, tak aj to. Priznávam, že tej literatúre som veľa nedal a sústredil som sa viac na matematiku a fyziku, keďže už som v tom čase vedel, že pôjdem týmto smerom na vysokú školu... Z literatúry som dostal Martina Kukučína a chcem sa tomuto velikánovi našej literatúry ospravedlniť, že som k tomu nevedel toľko, koľko by som mal a bolo to na trojku. V príklade z úprav výrazov s goniometrickými funkciami som čosi poplietol a už to vraj nemohla byť jednotka, tak mi dali dvojku. Z fyziky som mal moment zotrvačnosti a s triednou, ktorá ma skúšala, sme sa rozprávali aj o zotrvačníkoch v hračkárskych autíčkach a dopadlo to na výbornú a z náboženstva tam bolo čosi z dejín, potom niektoré z prikázaní a čosi aj z liturgie a to som tiež zvládol na jednotku. Vtedy som už mal priateľku - stala sa neskôr aj mojou manželkou, hrával som tiež súťažne šachy a mal som všeličo možné, čo bolo v tej chvíli "dôležitejšie" ako učenie. Napriek tomu, že som to bral dosť flegmaticky, uvedomoval som si dôležitosť vzdelania a aby som sa mohol stať učiteľom - čo bol môj sen, šiel som na vysokú školu a vyštudoval v Prešove fyziku - technickú výchovu a potom aj v Olomouci matematiku. Takmer 18 rokov som potom aj skúšal maturantov, bol som aj predsedom komisií, keďže som na gymnáziách matematiku a fyziku učil. Viem sa vcítiť do situácie maturantov aj vďaka tomu, že som to s nimi roky prežíval spoza katedry. Prajem všetkým maturantom úspech nielen pri maturitnej skúške, ale aj v ďalšom štúdiu, či profesii.

Peter Pellegrini

Predseda Hlasu-SD reagoval na aktuálne ústne skúšky maturantov cez status prianím pevných nervov a úspechov pri zelených stoloch.

Maturanti v týchto dňoch
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

OĽaNO pripravilo maturitu vlastným poslancom

Prekvapilo však donedávna vládne OĽaNO, ktoré si pre túto príležitosť pripravilo nacvičenú scénku s maturitnou komisiou, ktorú tvoria poslanci Šofránko, Šefčík a Potocký, pričom "študenti" sú exministri ako Natália Milanová či Roman Mikulec.

OĽaNO sa však zrejme za amatérky predvedený herecký výkon svojich členov tak hanbilo, že video nakoniec zo sociálnej siete vymazali.

Viac o téme: PoliticiMaturitaSpomínanieústne maturityústne skúšky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu