Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Systém nových EČV má trhlinu! Registroval, zaplatil, potvrdili a už čaká mesiace: Karol popísal peklo, ktoré prežíva

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/ Ján Krošlák, Getty Images)

BRATISLAVA – Už je to päť mesiacov, čo sa motoristi na cestách zžívajú so systémom nových evidenčných čísel (EČV). Zatiaľ čo jedna skupina ľudí zmenu privítala a druhá nechce o novom dizajne ani počuť, sú aj takí, ktorým nový systém narobil problémy a vrásky na čele. Aj keď malo po zmene všetko šľapať ako švajčiarske hodiny a rezort vnútra sľuboval zmeny k lepšiemu, opak je pravdou. Pokiaľ sa rozhodnete svojho tátoša ovenčiť na želanie vyhotovenou značkou, musíte sa pripraviť na vážne problémy a pri neznesiteľných čakačkách vám k pevným nervom nepomôže už ani magnézium.

Minister vnútra SR Roman Mikulec predstavil výrobu nových EČV (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

S konkrétnym prípadom nás oslovil aj čitateľ Karol, ktorí sa k vytúženým značkám nevie dočkať už viac, ako 7 týždňov. O výmenu tabuliek s evidenčným číslom (TEČ) požiadal ešte koncom marca a v rovnaký deň uhradil aj poplatok vo výške 206€ s tým, že dúfal v zrýchlené vydanie. Už o štyri dni prijal informáciu o tom, že úrad zaregistroval jeho platbu. 

Výroba EČV
Zobraziť galériu (4)
Výroba EČV  (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Po trojtýždňovom čakaní nabral pocit, že na celej situácii niečo nesedí a rozhodol sa kontaktovať infolinku rezortu vnútra. Reakcia ministerstva ho zaskočila, operátor stručne odpovedal, že úhradu za výmenu TEČ evidujú, no na ich vydanie si bude musieť aj po troch týždňoch ešte počkať. Operátor infolinke ho mal údajne konfrontovať aj s faktom, že rezort vnútra nemá pre vydávanie „TEČ na želanie“ žiadnu zákonnú lehotu. O pár dní bol ešte kontaktovaný prostredníctvom mailu so žiadosťou o strpenie, odvtedy ho však nekontaktovali.

Systém nových EČV má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip od čitateľa)

Príplatky údajne pomáhajú: Úrad koná v rámci zákona

Zdroj uviedol taktiež informáciu, ktorú si overil z viacerých zdrojov, že pri zaplatení poplatku 331€ cez dopravný inšpektorát je TEČ vyhotovená do dvoch týždňov. V tomto prípade sa však neúprosné čakanie predĺžilo na 7 týždňov. Rezort upozorňuje, že v prípade akýchkoľvek problémov pri výrobe TEČ je vhodné kontaktovať Callcentrum MV SR. Kameňom úrazu mal byť však fakt, že čakanie nebolo zo strany autorít nijak odôvodnené ani podložené, ani napriek viacnásobnej snahe získanie informácií práve prostredníctvom uvedeného callcentra. Zdroj tak v tomto čase nedisponuje žiadnymi presnými informáciami o stave jeho objednávky.

O nové TEČ si viete požiadať už dnes
Zobraziť galériu (4)
O nové TEČ si viete požiadať už dnes  (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, MV SR, TASR/ Jakub Kotian)

Podľa rezortu vnútra súčasný výrobca TEČ deklaruje, že požiadavky prijaté v jeden deň smerujú v nasledujúci deň do výroby a následne do distribúcie na adresy určené občanom alebo na dopravné išpektoráty. „Takto sa podarilo zabezpečiť splnenie lehôt na doručenie individuálne požadovaných TEČ, ktorá je podľa platnej rámcovej dohody 5 až 30 dní,“ priblížil tlačový odbor MV SR. 

Upozornili však na problém, ktorý mohol v tomto konkrétnom prípade nastať. „Pri podaní žiadosti o vydanie voliteľnej tabuľky s evidenčným číslom žiadosť prechádza schvaľovacím konaním, či navrhované znenie je v súlade s ustanovením § 124 zákona o cestnej premávke,“ ozrejmili. Schvaľovanie tak môže celý proces výroby predĺžiť aj o niekoľko dní. 

Podľa rezortu sa na dodanie TEČ vzťahujú štandardné lehoty podľa správneho poriadku, teda zákonnú lehotu štandardne 30 dní, v ojedinelých prípadoch 60 dní. Ministerstvo vnútra upozorňuje aj na nárok na vrátenie správneho poplatku v prípade, ak sa v uvedenej lehote nepodarilo občanovi doručiť požadované TEČ.

Viac o téme: ŠPZMinisterstvo vnútraZnačkySlovensko.skEČVÚradyTEČŠtátna poznávacia značkaProblémy na úradoch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu