Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pokus o samovraždu ako spôsob vydierania? Takto to funguje v slovenských väzniciach!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V podmienkach výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody sa najčastejšie vyskytujú demonštratívne pokusy o samovraždu. Uviedla to hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. Podľa nej ide o spôsob demonštratívneho vydierania a manipulácie personálu, cez ktorý sa obvinený či odsúdený snaží dosiahnuť svoj cieľ.

"Je ním napríklad snaha obísť stanovené pravidlá a dosiahnuť domnelé úľavy alebo výhody voči svojej osobe," poukázala Kacvinská. V týchto prípadoch podľa nej absentuje vedomý úmysel väzňa ukončiť svoj život. "Ide o negatívne vzorce správania s prvkami manipulácie a vyhýbania sa stanoveným pravidlám a povinnostiam," ozrejmila.

ZVJS na druhej strane medzi samovraždami vo väzenskom prostredí eviduje aj bilančné samovraždy. "Tie sú spravidla neprimeraným spôsobom úniku zo zdanlivo neriešiteľnej situácie u ľudí, ktorí vedome nadobudli rozhodnutie ukončiť život," vysvetlila Kacvinská. Doplnila, že osoby páchajúce bilančné samovraždy svoje správanie spravidla cielene kontrolujú, aby okolie neupozornili na svoje úmysly a ich rozhodnutie spáchať samovraždu nebolo zmarené.

archívne video

Komisia potvrdila, že príčinou smrti Milana Lučanského bola samovražda, jej činnosť sa končí (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Napriek prijatým eliminačným opatreniam nemožno podľa Kacvinskej samovražednému konaniu väzňov úplne zabrániť. "Predovšetkým pri skupine väznených osôb, u ktorých nie sú žiadne podozrivé prejavy, na základe ktorých by bolo možné uplatniť primerané opatrenia s cieľom odstránenia príčin vedúcich k zlyhaniu väznenej osoby," poznamenala.

Viac o téme: SamovraždaVäzni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu