Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Regionálny úrad verejného zdravotníctva upozorňuje: Treba sa dať preočkovať proti TÝMTOochoreniam!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici upozorňuje ľudí vo veku nad 30 rokov na potrebu preočkovania sa proti tetanu a diftérii každých 15 rokov. Prieskumy za ostatné roky totiž poukazujú na nízku proporciu preočkovaných dospelých. Informovala o tom Michaela Ondirová z RÚVZ s tým, že toto očkovanie je jedným z povinných u detí a dospelých.

Baktéria tetanu je prítomná v pôde vo forme spór, ktoré vedia prežiť niekoľko rokov. V prípade vniknutia spóry do rany, kde je nedostatok kyslíka, sa spóra premení na životaschopný mikrób, ktorý môže ohroziť život človeka. "Rizikové môže byť poranenie sa pri práci v záhrade, pichnutie klincom, trieskou alebo ostnatým drôtom," uviedla epidemiologička Monika Musilová. Ako dodala, na Slovensku vďaka zavedenému povinnému očkovaniu výskyt prípadov tetanu významne poklesol a v súčasnosti sa ochorenie vyskytuje len zriedkavo. Posledné úmrtie na tetanus zaznamenali v roku 2010.

archívne video

Odstraňujeme nespravodlivosť pri materských školách, tvrdí Milan Vetrák (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako sa prenáša diftéria?

Pôvodca diftérie koluje v populácii a prenáša sa vdychovaním kontaminovaného vzduchu. Ochorenie ohrozuje najmä malé deti. Podľa Ondirovej v minulosti bola na Slovensku diftéria spojená s vysokou úmrtnosťou. Po očkovaní sa ochorenie dlhodobo nevyskytlo. Situácia sa zmenila v roku 2018, odkedy na Slovensku zaznamenali 15 prípadov u detí a dospelých, pričom jeden prípad sa končil úmrtím. Osoby neboli buď očkované alebo boli očkované neúplne.

Ako pripomenula epidemiologička Jana Kerlik, ak si niekto nie je istý dátumom posledného podania očkovacej látky proti tetanu a diftérii, mal by kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Potrebné rady mu poskytne aj poradňa pre očkovanie, ktorá pôsobí na odbore epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica.

Viac o téme: OčkovanieTetanusPreočkovanieDiftéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu