Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenská literatúra zažíva nenahraditeľnú stratu: Do neba odišiel vzácny muž a uznávaný spisovateľ

Slovenskí spisovatelia smútia nad veľkou stratou: Marián Krčík už nekráča medzi nami. Zobraziť galériu (4)
Slovenskí spisovatelia smútia nad veľkou stratou: Marián Krčík už nekráča medzi nami. (Zdroj: TASR, Getty Images)

NITRA – Slovensko smúti po strate osobnosti, ktorá sa počas života zaslúžila o výrazný prínos k literatúre faktu. Rodák z Bojníc Marián Krčík sa písaniu začal venovať po dlhých a úspešných rokoch v banskom priemysle. Časť svojej tvorby venoval práve svojmu povolaniu a oku verejnosti neunikol ani pri vydaní knihy Výbuch 100+1, ktorú venoval banskej tragédii v Handlovej. Na jeho prácu a životné úspechy spomínajú aj jeho najbližší.

archívne video

Od najväčšieho banského nešťastia v novodobej histórii Slovenska uplynulo 10 rokov

Marián Krčík sa narodil krátko pred vojnou 13. 9. 1937 a svoju životnú cestu sa rozhodol zasvätiť baníctvu. Vyštudoval na baníckej fakulte VŠT v Košiciach a neskôr pôsobil ako banský technik v podniku Banské stavby Prievidza. Po páde socializmu sa stal zakladateľom spoločnosti Hydrosanin a pôsobil aj ako prezident Slovenskej spoločnosti pre bezvýkopové technológie.

Marián Krčík (na kraji vľavo) pri krste knihy maratónca Jozefa Bašovského v Nitrianskom Pravne.
Zobraziť galériu (4)
Marián Krčík (na kraji vľavo) pri krste knihy maratónca Jozefa Bašovského v Nitrianskom Pravne.  (Zdroj: TASR)

Ďalšie kroky ho zaviedli ku krásam spisovateľského pera a stal sa uznávaným spisovateľom literatúry faktu. Bol držiteľom ceny Egona Evina Kscha a taktiež bol ocenený národnou cenou za trvalý prínos v oblasti literatúry faktu Vojtecha Zamarovského. Svojimi knihami o baníctve debutoval už v roku 2006 s vydaním dvojice kníh Fáračky a smoking, Smoking a fáračky, ktoré vydalo Vydavateľstvo Matice Slovenskej. V neposlednom rade bol aj držiteľom literárnej ceny Ladislava Ťažkého Zlaté pero.

„Takých, ako bol on, nechodí po tejto modrej planéte veľa,“ napísala vo svojej spomienke dlhoročná priateľka Helena Dadíková. Marián Krčík svoju púť opustil v piatok 5. mája a poslednej rozlúčky sa jeho blízky zúčastnia v piatok 12. mája. „Budem sa mu prihovárať posledný krát na rozlúčke v Dome smútku v Bojniciach. Urobila som tak aj v prípade našich spoločných kamarátov PhDr. Mariána Ondáša a Mgr. Ondreja Čiliaka a bude mi cťou urobiť to aj v prípade Ing. Mariána Krčíka. V mojom srdci zostane ako priateľ a vzácny človek navždy,“ dodala jeho priateľka.

Marián Krčík.
Zobraziť galériu (4)
Marián Krčík.  (Zdroj: TASR)

Knihu venoval aj dvadsiatim baníkom, ktorí zahynuli pri svojej práci

Marián Krčík sa svojmu poslaniu baníka venoval celý život, o čom svedčí aj jeho kniha Výbuch 100+1, ktorú venoval 20 baníkom a banským záchranárom, ktorí zahynuli pri najväčšej banskej tragédii na Slovensku v roku 2009.  V roku 2012 ju v Handlovej uvítali tradičným smútočným šachtangom, starodávnou baníckou slávnosťou za zvukov banskej klopačky.

Krst knihy Výbuch 100+1 v Handlovej.
Zobraziť galériu (4)
Krst knihy Výbuch 100+1 v Handlovej.  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: BaníkSviečkaMarián KrčíkSpisovateľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu