Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Výborná správa pre mnohých Slovákov: Štátny príspevok sa už onedlho zdvojnásobí! Na svoje si príde TÁTO skupina ľudí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenským penzistom sa blýska na lepšie časy a mnohí si už toto leto si budú môcť užiť zaslúžený relax na štátom dotovaných rekondičných pobytoch. Umožniť im to má navýšenie špeciálneho príspevku, o ktoré sa postarali poslanci Národnej rady (NR) SR zo strany Hlas-SD. Veľké zmeny môžete očakávať už začiatkom leta.

archívne video

Do konca roku by 1,4 mil. dôchodcov malo dostať pomoc od štátu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Štátny príspevok na rekondičné pobyty sa po schválení novely zákona o dotáciách a pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR zvýši až dvojnásobne. Novelu zákona, ktorý je v platnosti už vyše dekádu, presadili poslanci zo strany Hlas.

Štátny príspevok na rekondičné pobyty sa tak už od júla navýši z pôvodných 50 na 100 eur. Novela zákona prišla do parlamentu ako výsledok iniciatívy spôsobenej vysokým nárastom cien a s tým spojeným faktom, že väčšina slovenských dôchodcov si pri rekondičných pobytoch nemohla dovoliť doplatiť zvyšok ceny.

Výborná správa pre mnohých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Doteraz aktuálna výška príspevku je podľa skupiny poslancov výrazne neefektívna. „Maximálna suma, ktorou štát prispieva na rekondičné pobyty predstavuje súčasných 50 eur od nadobudnutia účinnosti zákona, čiže od roku 2011,“ komentovali poslanci.

Výborná správa pre mnohých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettyimages)

Nová suma má pomôcť zvyšovaniu kvality života penzistov

Podporovanie rekondičných pobytov je dlhodobou štátnou iniciatívou. Slúžiť majú napríklad tomu, aby sa pri staršej skupine ľudí predchádzalo sociálnemu vylúčeniu. Pomôcť by mali dokonca kvalite psychickej a fyzickej kondície našich dôchodcov.

„To, že ministerstvo práce a sociálnych vecí každý rok takýmto spôsobom prispieva k zvyšovaniu kvality života tisícov dôchodcov dosvedčuje, že ide o úspešné a potrebné systematické riešenie,“ prízvukujú predkladatelia novely.

 

Viac o téme: HlasPellegriniDôchodcoviaPenzistiHlas-SDPríspevokPobyty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu