Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za ľudí navrhne zvýšiť ročný príspevok štátu na financovanie RTVS: Chcú podporiť slovenskú tvorbu

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Strana Za ľudí v parlamente navrhne zvýšiť ročný príspevok štátu na financovanie RTVS z 0,15 na 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP). Chce tak zabezpečiť nezávislosť a objektívnosť telerozhlasu, ako aj podporiť slovenskú tvorbu. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala predsedníčka strany Veronika Remišová.

"Budeme navrhovať zvýšenie príspevku z 0,15 na 0,17 percenta HDP s cieľom zabezpečiť objektívne a nezávislé spravodajstvo pre občanov, ktoré bude slobodné od politických tlakov a zároveň bude zabezpečovať aj podporu kvalitnej domácej tvorby, najmä pre deti a mládež," povedala Remišová. Návrh by podľa jej slov podporil šéf opozičnej strany SaS Richard Sulík.

Archívne VIDEO
RTVS bude financovaná vo výške 0,15% HDP

VLÁDA: RTVS bude financovaná vo výške 0,15% HDP (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa štátnej tajomníčky ministerstva kultúry Viery Leščákovej je dôležité podporovať domácu tvorbu pre deti obzvlášť v tejto dobe, pretože ich vedie k hodnotám a nepodporuje v agresivite. Dodala, že ďalším deficitom verejnoprávnej televízie je, že nemá žiadnu platformu.

V roku 2024 by mal mať RTVS výšku príjmu v hodnote 0,15 percenta z HDP, čo by malo byť 155 až 160 miliónov eur. Vláda legislatívu odobrila v apríli.

Viac o téme: FinancovaniePríspevokRTVSVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu