Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové informácie v prípade popálených baníkov: Stále sú v nemocnici! Toto je ich aktuálny zdravotný stav

V bani v Novákoch došlo k výbuchu Zobraziť galériu (2)
V bani v Novákoch došlo k výbuchu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

KOŠICE - Dvojicu baníkov, ktorých hospitalizovali v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, prepustili v piatok do domácej starostlivosti. Ťažko ale boli zranení štyria baníci, ktorí dvaja a dvaja skončili v nemocniciach v Košiciach a v Bratislave.

Zdravotný stav hospitalizovaných baníkov v nemocnici Agel Košice-Šaca je stabilizovaný. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Martina Pavlíková. "Obaja pacienti sú pri vedomí a komunikujú. Naďalej sa realizujú prevezy. Pacienti ostávajú na v starostlivosti lekárov na Jendnotke intenzívnej starostlivosti Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie," dodala Pavlíková.

Stav troch zranených v bojnickej nemocnici

Stav troch baníkov, ktorí zatiaľ zostávajú hospitalizovaní v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach po mimoriadnej udalosti v Bani Nováky, je stabilizovaný. Ďalších dvoch už prepustili do domácej starostlivosti. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Peter Glatz. "Jeden z baníkov, ktorý bol preložený na traumatologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS), prepustia lekári tento týždeň do ambulantnej domácej starostlivosti. Jeho stav sa naďalej zlepšuje," uviedol Glatz.

Takisto sa podľa neho zlepšuje stav dvoch pacientov z pľúcneho oddelenia. "Jeden bude prepustený do domácej starostlivosti tento týždeň, druhého prepustia koncom tohto týždňa alebo budúci týždeň podľa laboratórnych výsledkov," doplnil.

V bani v Novákoch došlo k výbuchu
Zobraziť galériu (2)
V bani v Novákoch došlo k výbuchu  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Výbuch v bani

V Bani Nováky došlo uplynulú stredu pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia, dozor v trestnej veci bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín.

archívne video

Dvoch zranených z bane v Novákoch previezli do nemocnice v Ružinove (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: VýbuchNemocnicaBaňaPopáleninyNováky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu