Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najvyšší súd vrátil prípad segregácie rómskych detí v základnej škole v obci Terňa okresnému súdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR vrátil prípad segregácie rómskych detí v základnej škole (ZŠ) v obci Terňa Okresnému súdu (OS) Prešov. Vyhovel tým dovolaniu podanému Poradňou pre občianske a ľudské práva. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

archívne video 

 

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU v rómskej osade v Trebišove (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Poradňa v súdnom konaní namietala, že v dôsledku rozhodnutí o určení školského obvodu a zároveň nečinnosti zodpovedných štátnych orgánov dochádza v škole v Terni k segregácii rómskych detí. Okresný súd v Prešove pôvodne žalobu zamietol, čo v roku 2020 potvrdil aj prešovský krajský súd. Dovolací súd tieto rozhodnutia zrušil. Najvyšší súd posudzoval právnu otázku súvisiacu s prenesením dôkazného bremena. Poradňa priblížila, že na rozdiel od nižších súdov dospel k záveru, že v konaní uniesla svoju časť dôkazného bremena. "Teraz je na žalovaných štátnych inštitúciách, aby preukázali, že svojim rozhodnutiami o nastavení školských obvodov nediskriminovali," podotkla organizácia na sociálnej sieti.

 

NAJVYŠŠÍ SÚD VYHOVEL NÁŠMU DOVOLANIU V SÚDNOM PRÍPADE SEGREGÁCIE RÓMSKYCH DETÍ V TERNI 📣 Dobrá správa z najvyššieho...

Posted by Poradňa pre občianske a ľudské práva / Center for Civil and Human Rights on Monday, April 24, 2023

Situácia vznikla v roku 2014

Mimovládka Poradňa pre občianske a ľudské práva podala žalobu proti rezortu školstva a Okresnému úradu v Prešove v januári 2016. Žalobou reagovala na situáciu, ktorá Terni vznikla v roku 2014. Obec ako zriaďovateľ školy vtedy vypovedala zmluvu o spoločnom školskom obvode pre deti navštevujúce prvý až štvrtý ročník s vedľajšou obcou Malý Slivník. Urobila tak v snahe znížiť počet detí v miestnej škole s ohľadom na jej obmedzené priestorové kapacity. Deti pochádzajúce z Malého Slivníka, ktoré školu v Terni navštevujú, sú pritom rómskeho pôvodu a čelia sociálnemu znevýhodneniu.

Viac o téme: Najvyšší súdTerňaSegregácia rómov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu