Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vydýchneme si konečne? Boj s infláciou by sme mali vyhrať do DVOCH rokov! Sľubujú lepšie zajtrajšky

Pozitívna predpoveď prezidentky Európskej centrálnej banky: Boj s infláciou by sme mali zvládnuť do dvoch rokov! Zobraziť galériu (4)
Pozitívna predpoveď prezidentky Európskej centrálnej banky: Boj s infláciou by sme mali zvládnuť do dvoch rokov! (Zdroj: SITA, Getty Images)

FRANKFURT/ WASHINGTON – Infláciu sa napriek všetkým snahám nedarí kontrolovať tak, ako by sme chceli a jej výška sa stáva neúnosná pre väčšinu slovenských domácností. S pozitívnymi správami však prichádza prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová. Podľa ich predpovedí by sa mala miera inflácie začať znižovať, upozorňujú však, že nádej na lepšie zajtrajšky nemusí byť až tak istá.

Archívne video:

Inflácia by pod 5% mala podľa Kažimíra klesnúť až v roku 2025 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa prezidentky ECB by mala vysoká miera inflácie v krajinách eurozóny v najbližších mesiacoch klesnúť. Lagardová však upozorňuje, že okolo prognózy na pozitívny vývoj našej ekonomickej situácie stále panuje „značná neistota“.  „Očakávame, že inflácia v eurozóne bude naďalej klesať,“ uvidela prezidentka ECB vo vyhlásení na jarnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) vo Washingtone.

Vydýchneme si konečne? Boj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa Lagardovej sa však ešte nemáme radovať. „Tento výhľad zostáva obklopený značnou neistotou s rizikami rastu aj poklesu,“ zdôraznila. Podľa zverejnených dát by mohlo väčšie zvyšovanie miezd udržať infláciu na vysokej úrovni, dodala však, že napätie na finančnom trhu alebo rýchlo klesajúce ceny energií by mohli spôsobiť jej ďalšie spomalenie.

Nárast cien sa spomalil, prelom mal nastať na prelome februára a marca

Medziročný rast výslednej spotrebiteľskej ceny v eurozóne sa mal v marci spomaliť na 6,9% z februárovej hodnoty 8,5% nárastu cien. Podľa týchto čísel sa tak mala miera inflácie znížiť na najnižšiu hodnotu vôbec v tomto roku a zároveň sa tak priblížila skoro k polovici hodnôt z októbra (10,6%), kedy miera inflácie dosiahla svoj doterajší vrchol.

Veľkonočný nákup vás tento rok vyjde opäť drahšie: Ceny sme prepočítali za vás, neuveríte, čo zdraželo najviac.
Zobraziť galériu (4)
Veľkonočný nákup vás tento rok vyjde opäť drahšie: Ceny sme prepočítali za vás, neuveríte, čo zdraželo najviac.  (Zdroj: Topky)

Európska centrálna banka predpovedá pozitívny obrat: K zmenám by malo dôjsť už v tomto roku

Podľa údajov ECB vyvodených z ich najnovších projekcií predpovedá v eurozóne priemernú infláciu pre rok 2023 na úrovni len 5,3%. Táto hodnota stále prevyšuje cieľovú hodnotu banky, ktorá je stanovená na 2% inflácie. Dodávajú však, že v roku 2024 by mala priemerná inflácia klesnúť na úroveň 2,9% a následne v roku 2025 by sme sa mali najviac priblížiť cieľu s mierou inflácie 2,1%.

Vydýchneme si konečne? Boj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

 

 

 

 

Viac o téme: EurozónaEurópska centrálna bankaInfláciaMiera inflácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu