Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda má rokovať o prístupe k registru právnických osôb i riešení bezdomovstva

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - K údajom vedeným v registri právnických osôb (RPO) by mohli mať po novom automatizovaný prístup aj notári, banky a pobočky zahraničných bánk. Vyplýva to z navrhovanej novely zákona o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci z dielne Štatistického úradu (ŠÚ) SR, o ktorej bude v stredu rokovať vláda.

Kabinet na svojej 145. schôdzi má tiež schváliť začiatok obstarávania na zabezpečenie objektu metrológie na letisku Sliač, ktorý má byť súčasťou zázemia a technickej podpory pre prevádzkovanie stíhačiek F-16. Odhadované náklady realizácie sú vo výške necelých sedem miliónov eur s DPH. V rámci ekonomických bodov rokovania sa má vláda zaoberať návrhom nariadenia, ktoré má v oblasti poľnohospodárstva zjednodušiť administratívu pri žiadostiach o priame podpory z Európskej únie.

Archívne video: Vláda vyhlási 7 výziev vo výške 169 miliónov eur pre inklúziu rómskej komunity s majoritou

Vláda vyhlási 7 výziev vo výške 169 miliónov eur pre inklúziu rómskej komunity s majoritou (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

 

Prevencia bezdomovstva

Ministri budú tiež schvaľovať návrh prvej cielenej národnej koncepcie prevencie a ukončovania bezdomovstva. Stratégia do roku 2030 definuje globálne i špecifické ciele v kľúčových oblastiach, avizuje integráciu riešení jednotlivých aspektov tohto problému.

Z dielne rezortu práce bude predmetom rokovania vlády aj rámcová stratégia, ktorá má do roku 2030 pomôcť zlepšiť životné podmienky detí v núdzi, v ďalšom bode tiež vízie a strategické ciele, ktoré majú zlepšiť celkovú demografickú situáciu a ochranu rodín.

Spolupráca s Rakúskom

Vláda prerokuje aj návrh rámcovej zmluvy o cezhraničnej spolupráci medzi Rakúskom a Slovenskom v oblasti záchrannej zdravotnej služby. Na základe tejto dohody by mohli slovenské a rakúske záchranky v prípade potreby súčinne poskytovať pomoc na území Bratislavského i Trnavského kraja a tiež v rakúskych spolkových krajinách Dolné Rakúsko, Burgenland i Viedeň.

Exekutíva má dať zelenú aj vzniku prírodnej rezervácie Homoľa a chránených areálov Pramenná oblasť Rimavy a Tisovský kras. Ministerstvo životného prostredia vláde navrhuje schváliť nové chránené oblasti k 1. máju.

Viac o téme: VládaPrávnické osobyBezdomovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu