Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Domácnosti na konci s dychom: Ceny potravín rastú u nás neúnosným tempom! Sme unikátom v celej eurozóne

Ceny potravín rastú každým dňom: V potravinovej inflácii patríme k najhorším! Zobraziť galériu (6)
Ceny potravín rastú každým dňom: V potravinovej inflácii patríme k najhorším! (Zdroj: Topky, Getty Images)

BRATISLAVA – Inflácia na Slovensku neustále prekračuje priemer eurozóny aj Európskej únie. Medziročný nárast cien ešte v marci predstavoval skoro 15%, čím sme priemer eurozóny predbehli o neuveriteľných 8%. Unikátom len u zopár krajín vrátane Slovenska je aj fakt, že výšku inflácie tlačia najmä zvyšujúce sa ceny potravín. Pokiaľ to takto pôjde ďalej, na nákupné košíky utratíme väčšinu svojich výplat a najviac zasiahnutými skupinami budú sociálne slabšie rodiny.

Archívne video:

Boris Kollár o rokovaní o vysokých cenách za potraviny (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zatiaľ čo priemer krajín európskej dvadsaťsedmičky tvoril v decembri 2022 priemer inflácie na úrovni 10,4%, na Slovensku sa táto hodnota v rovnakom čase vyšplhala až k 15% čím sme sa opäť raz dostali do skupiny krajín s nadpriemernou infláciou. Podľa analýzy Slovenskej sporiteľne k tomu  značnou mierou prispievajú aj ceny potravín. V decembri k slovenskej miere inflácie pridali až 6 percentuálnych bodov z celkových 15%.

„Dva hlavné dôvody vyššieho dopadu na spotrebiteľský cenový index bola vysoká váha potravín v spotrebnom koši a samotný vyšší rast cien potravín oproti priemeru EÚ, ku ktorému prispel rýchlejší rast vstupných nákladov poľnohospodárskej výroby,“ priblížili v analýze.

Vývoj inflácie medzi členskými krajinami EÚ.
Zobraziť galériu (6)
Vývoj inflácie medzi členskými krajinami EÚ.  (Zdroj: Eurostat, SLSP)

Podľa SLSP sme sa tak vo vývoji celkovej inflácie dostali na 5. priečku v rámci celej EÚ. „Ceny potravín v decembri 2022 rástli u nás medziročne o 29 % a okolo tejto úrovne sa držia aj dnes. Medziročný takmer tretinový rast cien nás z pohľadu Európskej únie radí na piate miesto za Maďarsko a pobaltské krajiny,“ uvádzajú. Dodávajú, že najvyšší nárast cien však zaznamenalo susedné Maďarsko, kde ceny potravín medziročne rástli o bezmála 50%. Najlepšie sa naproti nám darí krajinám západnej Európy, ako napríklad Írsku, Luxembursku či Francúzsku, kde sa pohybujú v rozmedzí 11- 13 percentnej inflácie.

Domácnosti na konci s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Dlhodobo chudobnejšie krajiny trpia viac, západné krajiny zvládajú infláciu lepšie

SLSP upozorňuje, že čím je priemerný príjem v krajine vyšší, tým pomerovo menšiu časť svojich platov ľudia minú práve na potraviny. „Ľudia potom dávajú väčšiu časť svojich príjmov na iné položky, najmä služby. Kým u nás je váha potravín v spotrebnom koši takmer štvrtina, v EÚ je to v priemere necelých 16 % a v susednom Rakúsku iba 11%. Česi minú na potraviny 19 %. Kým teda u nás k medziročnej inflácii v decembri prispeli potraviny na Slovensku 6 percentuálnych bodov, v susednom Rakúsku sa potraviny podieľali na celkovej inflácii 2 %, pričom ceny potravín tam rástli v rovnakom období medziročne o 16 %,“ priblížili analytici Slovenskej sporiteľne.

Vývoj inflácie medzi členskými krajinami EÚ.
Zobraziť galériu (6)
Vývoj inflácie medzi členskými krajinami EÚ.  (Zdroj: Eurostat, SLSP)

Drahšie poľnohospodárstvo prináša drahšie potraviny, svoj podiel nesú aj ceny hnojív

„Druhým faktorom je samotný rast cien, ktorý je u nás vyšší. Za vyšším absolútnym medziročným rastom potravín vidíme predovšetkým medziročne zvýšené ceny vstupov do poľnohospodárskej výroby,“ spresnili a dodali, že podľa dát z odhadu Eurostatu mala cenová hladina vstupov do poľnohospodárstva na Slovensku v minulom roku vzrásť o 39% v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2021.

Domácnosti na konci s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

„Medzi najviac rastúce vstupné faktory poľnohospodárskej výroby v roku 2022 patrili podľa očakávania najmä položky zo skupiny energií a hnojív. Hnojivá, resp. činnosti s úpravou a zúrodnením pôdy medziročne na Slovensku zdraželi o 129 %. Táto položka aj v ostatných štátoch ovplyvnila celkovú cenu vstupov veľmi výrazne, keďže priemyselná výroba hnojív je energeticky náročná,“ dodala SLSP.

Hnojivo Roundup
Zobraziť galériu (6)
Hnojivo Roundup  (Zdroj: TASR/AP)

 

 

Viac o téme: PotravinyCenyInfláciaCeny potravínPotravinová inflácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu