Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prečo sudca odmietal obžalobu na Kaliňáka a Brhela? Chyby vyšetrovateľky, zasiahol aj covid! Doťahovanie o termínoch

Robert Kaliňák a Jozef Brhel
Robert Kaliňák a Jozef Brhel (Zdroj: Topky/Maarty)

BANSKÁ BYSTRICA - Samosudca Špecializovaného trestného súdu odmietol obžalobu na exministra vnútra Roberta Kaliňáka a oligarchu Jozefa Brhela. V uznesení konštatuje viaceré závažné pochybenia.

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici odmietol v pondelok obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na exministra vnútra Roberta Kaliňáka a podnikateľa Jozefa Brhela st. za zločin podplácania. Vec vracia prokurátorovi, pretože zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu.

Podľa sudcu zo spisu nevyplýva či a akým spôsobom boli vybavené žiadosti obvinených o preskúmanie postupu polícajta. Pulman v uznesení konštatuje, že boli porušené práva Roberta Kaliňáka, pretože nemal primeranú lehotu na preštudovanie spisu a tým na podanie návrhov na doplnenie dokazovania. "Ide pri tom o najzávažnejšie porušenie práva na obhajobu," uviedol sudca.

Nekorektný postup vyšetrovateľky

Samosudca v uznesení uvádza, že postup vyšetrovateľky vyznieva nekorektne. S Kaliňákom sa doťahovali o termíne záverečného preštudovania spisu. Kaliňák a jeho obhajcovia boli 3. februára, teda v deň, kedy bola obhajcom odovzdaná kópia spisu, nečinní. "Od tohto termínu však zostal obvinený a obhajcovia nečinní, pričom podanie návrhu (ak to teda obvinený myslel vážne) na jeho opätovný výsluch bolo v jeho záujme,“ píše v uznesení sudca. Vyšetrovateľke ďalej vyčíta, že Kaliňákovi neposlala vyrozumenie o termíne preštudovania spisu poštou na adresu, ktorú uviedol. Zvolila pracovníka NAKA, ktorý sa snažil vec doručiť na adresu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Tam však Kaliňáka nezastihol, tak ho kontaktoval telefonicky. Exminister mu povedal, že pojednáva a žiadal ho, aby mu písomnosti doručil poštou. 

archívne video

Opozičná strana Smer-SD avizuje trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti s rozhodnutím dočasne poverenej vlády poskytnúť stíhačky MiG-29 Ukrajine. (Zdroj: TASR/ Martina Kriková)

"Následne sa operatívny pracovník presunul na adresu Súmračná v Bratislave, ktorá je inak na doručovanej zásielke označená ako adresa, kde sa malo doručenie vykonať, kde sa obvinený nenachádzal a zásielku teda nedoručil,“ uviedol sudca, podľa ktorého zo spisu nevyplýva, prečo vyšetrovateľka zvolila takýto postup. "Navyše na adresy, ktoré obvinený neuviedol ako svoje adresy na doručovanie písomností. K takétmu kroku by bolo na mieste pristúpiť po tom, ak by sa OČTK nepodarilo zásielku doručiť poštou na obvineným uvedenú adresu,“ vysvetlil samosudca Pulman.

Vyšetrovateľka navrhovala termín 22. a 23. marca, neskôr 27. marca, Kaliňák chcel posunúť preštudovanie spisu na 17. a neskôr na 19. apríla alebo až v máji. Podľa sudcu tento postup vyšetrovateľky zbytočne vyvoláva podozrenie z jej nekorektného prístupu. Z uznesenia vyplýva, že Kaliňák bol v navrhovaných termínoch odcestovaný, pracovne vyťažený či chorý na covid-19. Pozitívne testovaný mal byť 23. marca poobede, o čom doložil potvrdenie a požiadal o vyjadrenie, či to stačí urobiť e-mailom, alebo cez podateľňu, na čo mu vyšetrovateľka opäť neodpovedala a stanovila nový termín na preštudovanie spisu o deň neskôr. V ten istý deň však podal Úrad špeciálnej prokuratúry návrh na podanie obžaloby a prokurátor podal obžalobu.

Viac o téme: ObžalobaRobert KaliňákJozef Brhel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu