Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prezidentka Čaputová vystúpila na Samite pre demokraciu: Práve tá je riešením súčasných kríz

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Nemôžeme dovoliť, aby sa demokracia stala obeťou súčasných kríz, musíme ju brániť a posilňovať. Demokracia je totiž ich riešením. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu na druhom virtuálnom Samite pre demokraciu, ktorý hostí americký prezident Joe Biden, informuje TASR.

Čaputová povedala, že Slovensko ako člen Severoatlantickej aliancie a EÚ urobí na obrane demokracie svoj podiel. Následne poukázala na to, že ruská agresia na Ukrajine je hrozbou pre svetový mier a demokraciu. Pripomenula, že Slovensko poskytuje Kyjevu aj vojenskú pomoc, ktorá Ukrajincom pomáha brániť svoje práva v súlade s Chartou OSN. Prezidentka tiež zdôraznila, že svetová podpora pre Ukrajinu musí pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné. "Je to naša spoločná investícia do mieru a demokracie," uviedla.

VIDEO Čaputová tvrdí, že istá obava zo zahraničného smerovania Slovenska po voľbách tu je

Čaputová tvrdí, že istá obava zo zahraničného smerovania Slovenska po voľbách tu je (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Nezávislé súdnictvo musí byť dostupné pre všetkých občanov

"Musíme však robiť viac na posilnenie demokracie doma. Naši občania musia vidieť, že demokracia reaguje na ich potreby," povedala. Demokracia podľa jej slov zaručuje rovnosť pred zákonom, viac transparentnosti a menej korupcie. Čaputová zhodnotila, že Slovensko má za sebou v tejto oblasti produktívny rok. "Zamerali sme sa na posilnenie právneho poriadku a nášho súdnictva," uviedla. Zdôraznila, že nezávislé súdnictvo musí byť dostupné pre všetkých občanov a podniky. Zároveň pripomenula, že SR predstavila nový súdny systém, ktorý zvýšil zodpovednosť sudcov a prokuratúry a zároveň zachoval ich nezávislosť.

Veľkou hrozbou pre demokraciu je aj korupcia

Ako ďalej povedala, veľkou hrozbou pre demokraciu je aj korupcia, ktorá "ničí dôveru verejnosti v naše inštitúcie". Účastníkom samitu priblížila, že Slovensko vytvorilo nezávislú agentúru, ktorá chráni informátorov. Spomenula aj register konečných užívateľov výhod pomáhajúci zabraňovať praniu špinavých peňazí v systéme verejného obstarávania. Podľa jej slov bude tento register slúžiť ako právny štandard naprieč Európou. Čaputová vo svojom príhovore uviedla, že demokracia čelí aj útokom na slobodné médiá a nárastu dezinformácií, ktoré sa šíria najmä na sociálnych sieťach. "Nemôžeme byť naivní a dovoliť, aby sloboda slova bola zásterkou pre verbálne zločiny, nenávistné prejavy a klamstvá," povedala.

V tejto súvislosti pripomenula, že pred piatimi rokmi bol za svoju prácu zavraždený slovenský investigatívny novinár Ján Kuciak a o život prišla aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Poukázala aj na vlaňajší útok zradikalizovaného tínedžera v bratislavskom bare Tepláreň. Dodala, že útočník bol "zradikalizovaný na sociálnych sieťach". V reakcii na tieto udalosti SR spustila systém na ochranu novinárov, ktorí čelia vyhrážkam, uviedla. Podľa jej slov je však potrebné urobiť viac v oblasti zvýšenia zodpovednosti sociálnych sietí, ktorých obchodný model je založený na polarizácii a fragmentácii spoločnosti.
 

Viac o téme: KrízaDemokraciaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu