Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Minister Karas pozastavil legislatívny proces k trestnej zodpovednosti šéfov nemocníc

Viliam Karas
Viliam Karas (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas pozastavil legislatívny proces týkajúci sa trestania riaditeľov nemocníc za úmyselné porušenie povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Médiám to uviedol po utorkovom rokovaní vlády.

Minister navrhol Lekárskemu odborovému združeniu (LOZ) namiesto zavedenia trestnoprávnej zodpovednosti administratívne trestanie šéfov nemocníc cez správne delikty. "Jasne by sa nastavili normatívy a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by vykonával pravidelné inšpekcie," zdôraznil. Odborári podľa jeho slov trvajú na zavedení trestnoprávneho postihovania štatutárov nemocníc za úmyselné porušenie povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. "Som stále otvorený spolu so štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva si s nimi sadnúť," dodal Karas.

archívne video 

Lekársky odborový zväz je opäť na nohách, vláda vraj aj po podpise memoranda ignoruje ich dohodnuté požiadavky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na základe memoranda o zlepšení systému zdravotníctva medzi vládou SR a LOZ bolo navrhnuté zavedenie nového trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Trestný čin má spočívať v úmyselnom porušení povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov.

Viac o téme: NemocniceŠéf Trestná zodpovednosťViliam Karas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu