Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horskí záchranári pomáhali uviaznutej dvojici poľských horolezcov

(Zdroj: hzs.sk)

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári pomáhali v pondelok popoludní dvom poľským horolezcom vo Vysokých Tatrách. Kontaktovali ich so žiadosťou o pomoc poľskí kolegovia, muži uviazli v oblasti Temnosmrečianskeho sedla.

"Dvaja horolezci vo veku 38 a 45 rokov bivakovaním prečkali noc na hrebeni v oblasti Mengusovských štítov. Nasledujúce ráno sa rozhodli pre prechod na poľskú stranu, čo sa však ukázalo ako náročné," uviedla Horská záchranná služba (HZS). Neskôr začali po spojení so záchranármi z Vysokých Tatier zostupovať, avšak podmienky v teréne boli nepriaznivé, čo im napokon sťažilo aj samotnú orientáciu.

Archívne VIDEO

Horskí záchranári pomáhali dvom poľským horolezkyniam v oblasti Jastrabej veže (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

Záchranári navigovali horolezcov, ktorí sa nachádzali podľa poskytnutých GPS súradníc v oblasti pod Temnosmrečianskym sedlom, na chodník ku Hincovmu plesu a zároveň im šli oproti. S mužmi sa stretli pod Širokým žľabom nad pásmom lesa. Oboch zateplili a poskytli im teplé tekutiny. Spoločne potom zostúpili k Popradskému plesu a následne ich previezli na oblastné stredisko HZS do Starého Smokovca. Po ukončení záchrannej akcie pokračovali Poliaci samostatne domov.

Viac o téme: HorolezciHorskí záchranáriVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu