Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VIDEOROZHOVOR Ekonomická analytička o rekordných cenách potravín. Dokedy budú ešte rásť?!

analytička Eva Sadovská Zobraziť galériu (2)
analytička Eva Sadovská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slováci posledné mesiace čelia enormnému nárastu cien tovarov a služieb. Potraviny zdraželi až o 28 percent. Najviac rástli ceny mlieka, vajec a mliečnych výrobkov. A to až o 37 percent. Existujú oblasti, kde ceny rástli pomalšie.

O čo ide? Kedy sa inflácia zastaví? Ako sme na tom v porovnaní s okolitými krajinami a ako s krajinami Európskej únie? Ktoré skupiny sú rastúcou infláciu najviac ohrozené? O situácii na Slovensku a aj o vyhliadkach sme sa rozprávali s ekonomickou analytičkou Evou Sadovskou.

Čo je príčinou rastu inflácie?

Dôvodov je niekoľko. Ak máme celkovú infláciu na úrovni 15,4 percenta, tak zdražovanie potravín bolo na úrovni až 28 percent. Potraviny spomínam preto, lebo na ne míňame z našich rodinných rozpočtov najviac peňazí. V spotrebnom koši majú zastúpenie na úrovni až 20 percent. Potom nasleduje oblasť bývania. Aj tá nám išla hore o 14,3 percenta. Na bývanie, vrátane energií, míňame až štvrtinu z našich rodinných rozpočtov. To znamená, že na potraviny a bývanie z našich peňaženiek dávame takmer polovicu. V prípade niektorých domácností až 60 percent peňazí ide na potraviny a bývanie. Ak nám tieto oblasti výrazne dražejú, na inflácii to viac pociťujeme.   

Môžeme očakávať ešte vyššiu infláciu?

Pevne veríme a dúfame, že vyššia inflácia nebude. A ak aj náhodou bude, tak už len v nasledujúcich mesiacoch. Budeme zrejme ešte niekde nad úrovňou 15 percent. Skôr očakávame, že by postupne mohlo dochádzať k spomaľovaniu, dokonca, že sa dostaneme pod hranicu 10 percent. Na konci roka by mohla byť jednociferná. Tento trend vidíme aj v iných krajinách. Väčšina krajín zaznamenáva spomaľovanie.

Aké produkty v potravinárstve najviac zdraželi? A prečo práve tieto?

Ak sa pozrieme na celý nákup potravín, tak nám išiel hore o 28 percent. Pričom najvýraznejšie zdraželi mliečne výrobky, vajcia a syry. Ak si vezmeme celú skupinu, išla hore o 37 percent. Ďalšou skupinou sú oleje a tuky. Tie zdraželi o takmer tretinu. Rovnako zdraželo mäso, chlieb, sladkosti. Všetko išlo hore o 25 až 30 percent. Keď sa vrátim späť, vždy sme mali nejakú infláciu potravín. Mali sme aj obdobie, kedy ceny potravín klesali. Keď bola inflácia 5 – 6 percent, zdalo sa nám príliš vysoké tempo zdražovania. A dnes sa bavíme o 28 percentách. Pocitová inflácia je oveľa vyššia. Odhadujem, že to môže byť aj 100 percent.

VIDEOROZHOVOR Ekonomická analytička o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aký je rozdiel v nákupe vo februári v roku 2022 a tento rok? O koľko dnes zaplatíme viac rok oproti minulému roku?

Ak sme vo februári pred rokom zaplatili za nákup potravín 100 eur, tak teraz za ten istý nákup potravín zaplatíme 128 eur. 28 eur je naozaj výrazný nárast.

Ktorej oblasti sa najmenej dotklo zdražovanie a prečo?

Zdražovanie prešlo celou ekonomikou. Máme oblasti, kde vo februári bolo zaznamenané zdražovanie, ale nie až tak vysoké. Napríklad na pohonné látky sme si vo februári medziročne priplácali 3,7 percenta. Oproti iným položkám ide o podstatne pomalšie zdražovanie. Rovnako oblečenie a obuv zdraželi o 8 percent. A tabakové výrobky zdraželi o 6 percent.

Existuje vôbec aj nejaký segment, ktorého sa zdražovanie vôbec nedotklo, alebo naopak ceny klesli?

Je to ako hľadať ihlu v kope sena. Našla som jednu položku. Je to audiovizuálna a fotografická technika. Tam prišlo dokonca k zlacneniu o jedno percento.

Viac vo videorozhovore TU:

Ekonomická analytička Eva Sadovská o rekordných cenách potravín (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rástli okrem cien aj platy?

Aké skupiny obyvateľov schudobneli, resp. najviac sa ich dotklo zdražovanie?

Vysoká inflácia má veľmi negatívny vplyv na naše peňaženky, úspory. Čo to znamená?

Máme si peniaze nechať na účtoch alebo ich radšej investovať? Do čoho?

Aký je odhad inflácie na rok 2023?

Ako sme na tom v porovnaní s inými krajinami EÚ?

Viac o téme: AnalytičkaEva Sadovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu