Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Podpora Ukrajine sa vyčerpáva materiálne aj morálne, varuje Čaputová: Dezinformátori využívajú svoju silu

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Podpora Ukrajine sa vyčerpáva materiálne aj morálne, na Slovensku možno ešte výraznejšie ako inde, upozornila v pondelok na bratislavskej konferencii o zahraničnej politike prezidentka Zuzana Čaputová.

"Čo sa týka možnej vojenskej pomoci, zdroje nie sú nevyčerpateľné. Ak neinvestujeme aj do obranného priemyslu, tak sa nebudeme môcť pohnúť ďalej, ani pri našej vlastnej obrane. Podpora Ukrajine sa vyčerpáva aj z hľadiska podpory verejnosti, na Slovensku zrejme najviac, " uviedla Čaputová. Podľa Čaputovej je väčšina Slovákov aj naďalej naklonená prijatiu utečencov z Ukrajiny, väčšina si ale tiež myslí, že ich život sa príchodom utečencov zhoršil.

Video: Prezidenti ČR a SR zdôraznili, že ich spájajú spoločné názory na mnohé oblasti

Prezidenti ČR a SR zdôraznili, že ich spájajú spoločné názory na mnohé oblasti (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Dezinformácie znižujú podporu verejnosti

"Dezinformácie a dezinterpretácie sú využívané na to, aby znížili verejnú podporu pre kroky, ktoré ako krajina robíme. Aj vďaka tomu narastá rozdiel medzi rozhodnutiami, ktoré ako štát robíme, a postojmi našich občanov, " povedala slovenská prezidentka.

Čaputová uviedla, že v krajine stúpa riziko straty spoločenskej podpory pre zahraničnú politiku. Budúcnosť zahraničnej orientácie Slovenska sa v súvislosti so septembrovými predčasnými parlamentnými voľbami stáva podľa nej zrejme najdôležitejšou témou svojho druhu od druhej polovice 90. rokov, keď krajina na rozdiel od svojich susedov vypadla z prvej vlny rozširovania NATO. Strany terajšej proeurópskej a proatlantickej vlády premiéra Eduarda Hegera by podľa prieskumov už nezhromaždili potrebnú väčšinu v snemovni.

Prezidentka za dôležité označila potrebu neustále vysvetľovať ľuďom význam pomoci Ukrajine, a to tiež nielen v súvislosti s obranou hodnôt, ale aj bezpečnostných a ekonomických záujmov Slovenska. Medzi politikmi nepanuje zhoda ohľadom vojenskej podpory Ukrajine. Prejavilo sa to tiež pri nedávnom rozhodnutí krajiny odovzdať Ukrajine nevyužívané stíhačky MiG-29.

Viac o téme: Vojenská pomocZuzana ČaputováPomoc Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu