Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kauza okolo Klusa neutícha: Na scéne sa objavil list od Sulíka! TOTO mal o bývalom kolegovi napísať europoslancom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Kauza neúspešnej kandidatúry Martina Klusa na lukratívny flek v Európskom dvore audítorov neutícha ani po tom, ako sám Klus požiadal vládu, aby jeho kandidatúru stiahla. Objavil sa totiž list, ktorý mal jeho bývalý stranícky šéf Richard Sulík údajne poslať viacerým europoslancom, aby tak Klusovu pozíciu podkopal.

Video: Premiér Heger reaguje na nulovú podporu pre kandidáta Martina Klusa do funkcie európskeho dvora auditorov

Premiér Heger reaguje na nulovú podporu pre kandidáta Martina Klusa do funkcie európskeho dvora auditorov (Zdroj: newsroom.consilium.europa.eu)

Ako uviedol denník Sme, ktorý tvrdí, že predmetný list videl, Sulík mal europoslancom písať, že Klusova kandidatúra predstavuje „reputačné riziko pre každú zainteresovanú inštitúciu“. Tiež mal v liste tvrdiť, že Klus bol vo veľkej miere na post vybraný za zatvorenými dvermi.

Denník tvrdí, že vie minimálne o šiestich poslancoch z frakcie Zelených, ktorí list od Sulíka dostali. Strana SaS je pritom v parlamente členom iného klubu a to Európskych konzervatívcov a reformistov. Denník zároveň poukázal na to, že Sulík takýmto krokom neporušil zákon ani európsku smernicu.

Kauza okolo Klusa neutícha:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Klus v reakcii na medializované informácie o existencii sporného listu uviedol, že „ešteže takýto  zákerný klamár a udavač nežije v 30-tych, 40-tych či 50-tych rokoch.“ Vtedy podľa jeho slov vďaka takýmto “charakterom” končili nevinní ľudia v tom lepšom prípade len v Jáchymove.

„Čo už. Nutkanie pomstiť sa, ale aj vyslať signál vlastným ´takto dopadnete, keď ma prestanete podporovať v mojom škodení Slovensku´ je silnejšia on. Snáď to otvorí oči mnohým, ktorí ma ešte pred pár hodinami označoval za neschopného konšpirátora, ale najmä jeho spolustraníkom a voličom.  Čím skôr tento človek v slovenskej politike skončí, tým lepšie pre nás všetkých,“ uviedol.

Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času
Zobraziť galériu (3)
Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času  (Zdroj: TASR/AP)

Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu v stredu odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena EDA. Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali. Prezidentka Zuzana Čaputová následne požiadala Hegera, aby vláda Klusovu nomináciu stiahla. Klus v piatok informoval, že vládu žiada o stiahnutie svojej kandidatúry. 

Viac o téme: EuroparlamentKandidatúraRichard SulíkMartin KlusEurópsky dvor audítorov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu