Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci sa vyjadrili ku kompenzácii za migy, Raši k Rázsochám: Jediný, kto verí, že sa postavia, je...

Z Rázsochami to nevyzerá vôbec ružovo
Z Rázsochami to nevyzerá vôbec ružovo (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kompenzácia za darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine pomôže zvýšiť bezpečnosť a obranyschopnosť Slovenska. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to povedal podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel (OĽANO). S nezaradeným poslancom a podpredsedom neparlamentného Hlasu-SD Richardom Rašim zároveň negovali úvahy, že by kompenzácia mala byť poskytnutá vo forme zľavy na zazmluvnenej cene za dodávky amerických stíhačiek F-16. Reč bola aj o Rázsochách, ktorých dokončenie sa čím ďalej, tým viac vzďaľuje.

"Nie, nemyslím si to, že sa to týka F-16-tok," uviedol Raši na otázku v súvislosti so slovami predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 naznačujúcimi, že kompenzácia bude vo forme zníženia ceny za dodávku vojenského materiálu. "Nie, netýka sa to F-16-tok," doplnil Grendel. Zdôraznil, že kompenzácia je pre Slovensko, jeho bezpečnosť a obranyschopnosť výhodná. "Áno, som spokojný s tým, čo vyrokoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď," potvrdil.

Archívne video: Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine 

Slovensko daruje stíhačky MiG-29 Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Diskutujúci sa rozprávali aj o súčasnej situácii v ambulantnom sektore. Raši a predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský apelujú na vládu, aby čo najskôr vyčlenila avizovaných 283 miliónov eur pre ambulancie. Upozornili, že v opačnom prípade hrozí, že ambulancie od apríla nepredĺžia zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Grendel si myslí, že žiadna vláda by si "nelajzla" kolaps ambulantného sektora.

Nemocnica Rázsochy

Raši upozornil na meškanie projektu novej nemocnice na bratislavských Rázsochách. Tá sa podľa neho nestihne postaviť v termíne, s ktorým počíta plán obnovy. Jediný, kto verí tomu, že sa to stihne, je podľa neho premiér Heger. Raši preto žiada, aby sa zdroje presunuli do ostatných zdravotníckych zariadení v regiónoch. Výstavbu nemocnice na Rázsochách treba podľa neho financovať z iných zdrojov. Grendel reagoval, že podľa plánu ide výstavba nemocnice zo zdrojov z plánu obnovy v Martine.

Archívne video: Na projekt výstavby nemocnice Rázsochy sa valí kritika: Lengvarský pokračuje v rokovaniach

Na projekt výstavby nemocnice Rázsochy sa valí kritika: Lengvarský pokračuje v rokovaniach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hostia diskusie sa vyjadrili aj k postupu pred predčasnými parlamentnými voľbami. Majerský i Raši zdôraznili, že KDH, respektíve Hlas-SD pôjdu do volieb samostatne. Grendel chce postup svojej domovskej strany NOVA komunikovať po záveroch aprílového snemu.

Viac o téme: Gábor GrendelPomoc UkrajineRichard RašíStíhačky MiG-29
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu