Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fatálne škody: Pozrite, čo všetko zničil požiar v Banskej Štiavnici! Tá sumarizácia vás rozplače

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Jakub Julény, TASR/Ján Krošlák, Polícia SR - Banskobystrický kraj)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Správa o ničivom požiari v historickom centre Banskej Štiavnice v sobotu ochromila celé Slovensko. Oheň vo väčšej či menšej miere zničil niekoľko budov vrátane Banky lásky či Berggerichtu. Už teraz môžeme povedať, že sanácia a obnova pamiatok bude trvať roky.

Situácia v súvislosti s rozsiahlym požiarom v centre Banskej Štiavnice je stabilizovaná, hasiči však naďalej pracujú na likvidácii ohnísk. Primátorka mesta Nadežda Babiaková vyhlásila v dôsledku požiaru mimoriadnu situáciu. 

Požiar v centre Banskej Štiavnice (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ministerstvo životného prostredia medzičasom zosumarizovalo celkovú situáciu, ktorá je doslova na zaplakanie. Najzávažnejšie škody požiar napáchal na budove múzea Berggericht. Rozsah škôd bude podľa predbežných odhadov fatálny, je zrejme ohrozená statika budovy, jej stav má posúdiť statik. S najväčšou pravdepodobnosťou bude nevyhnutné odstrániť torzo strešnej konštrukcie, ktorá sa na mnohých miestach prepadla do vlastnej budovy. 

 

SUMARIZÁCIA SITUÁCIE PO POŽIARI 👉 Najzávažnejšie škody sú na budove Berggerichtu; 👉 požiar na tejto budove stále trvá,...

Posted by Ministerstvo životného prostredia SR on Saturday, March 18, 2023

Požiar taktiež poškodil Banku lásky, v ktorej podľa všetkého zhoreli cenné renesančné a barokové maľované stropy a ďalšie historické budovy v okolí Námestia svätej Trojice. Oheň zničil strechy na Základnej umeleckej škole, Banskom múzeu, Kultúrnom centre a dvoch súkromných domoch. V niektorých budovách sú zničené celé poschodia. 

Požiar v Banskej Štiavnici (Zdroj: Facebook/Ludo Kanik)

Polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici. "Aj dnes je na mieste policajný výjazd a pokračuje obhliadka miesta činu," priblížila polícia s tým, že na poškodených budovách vznikla škoda v doposiaľ nevyčíslenej výške. 

Fatálne škody: Pozrite, čo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Fatálne škody: Pozrite, čo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Fatálne škody: Pozrite, čo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Viacerí europoslanci žiadajú o pomoc pri financovaní následkov sobotňajšieho požiaru. V tejto veci chcú v pondelok odoslať list eurokomisárke pre kohéziu a reformy Elise Ferreirovej. Informoval o tom slovenský europoslanec Robert Hajšel (Smer-SD), ktorý list inicioval. "S následkami tak ničivého požiaru, aký včera zažila Banská Štiavnica, nemôže bojovať žiadne mesto samé. Pomôcť mu musí nielen slovenská vláda, ale aj Európska únia," skonštatoval.

V liste europoslanci žiadajú, aby Európska komisia (EK) v súčinnosti s kompetentnými orgánmi SR preskúmala možnosti využitia existujúcich finančných nástrojov EÚ, akými sú napríklad štrukturálne fondy. Hajšel avizuje, že o formách možnej pomoci bude rokovať v nasledujúcich dňoch so zástupcami EK a Európskeho parlamentu aj osobne.

Viac o téme: PožiarBanská ŠtiavnicaBanka láskyBerggericht
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu