Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chcete si do vázy natrhať kytičku snežienok? Zabudnite! Hrozí vám mastná pokuta, dokonca aj väzenie

Snežienka jarná. Zobraziť galériu (3)
Snežienka jarná. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Malé biele kvietky patria k prvým, ktoré s ústupom zimy každoročne rozkvitnú a nájsť ich rásť nie je žiadna veda. Ak však rozmýšľate, že by ste si niekoľko snežienok natrhali aj domov do vázy, rýchlo na to zabudnite. Pred časom sa totiž menila legislatíva, podľa ktorej vás takýto čin môže vyjsť poriadne draho.

O to, kde by si mohli natrhať snežienky, sa zaujímali aj obyvatelia bratislavskej mestskej časti Petržalka. Tá ich však rýchlo schladila. Aktualizácia vyhlášky z dielne ministerstva životného prostredia z roku 2021 na zoznam chránených rastlín naprieč územím Slovenska pridala aj tento krásny kvietok s latinským názvom Galanthus nivalis.

Archívne video: Tí, ktorí plastové obaly v minulisti vyhadzovali, ich teraz zbierajú, tvrdí Budaj

Tí, ktorí plastové obaly v minulisti vyhadzovali ich teraz zbierajú, tvrdí Budaj (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Ľudia by sa nemali nechať pomýliť. Je pravdou, že  v minulosti síce bolo možné snežienky trhať na územiach do druhého stupňa ochrany, dva roky stará vyhláška všetko zmenila. Nie každý ale tieto zmeny stihol zachytiť.  "Jej rastliny je zakázané úmyselne trhať, zbierať, rezať, vykopávať alebo ničiť vo voľnej prírode. Rovnako je zakázané tento druh držať, prepravovať, predávať, vymieňať alebo predávať, ak ide o jedince z voľnej prírody," uviedlo ministerstvo životného prostredia. Už takmer dva roky teda platí, že snežienky sú chránené aj mimo ochranných pásem tretieho a vyššieho stupňa. Trhať ich tak môžete len z vlastnej záhrady či nakupovať z oficiálnych fariem.

Snežienky sú nielen krásne, ale aj jedovaté!
Zobraziť galériu (3)
Snežienky sú nielen krásne, ale aj jedovaté!  (Zdroj: SITA)

Základná spoločenská hodnota jednej voľne rastúcej snežienky je stanovená na 200 eur, pričom táto suma násobne stúpa úmerne s rastúcim stupňom ochrany. V druhom a vyššom stupni ochrany sa spoločenská hodnota rastliny zvyšuje trojnásobne. Maximálna uložená pokuta dosahuje viac ako 9 950 eur, spolu s prepadnutím veci. Ak sa človek dopustí priestupku opakovane, môže sa sankcia zvýšiť na viac ako 19 900 eur. Podnikateľovi alebo právnickej osobe hrozí za rovnaké protiprávne konanie pokuta viac ako 33 000 eur.

Chcete si do vázy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Trest však nemusí zostať len pri peňažnej pokute. Skončiť môžete aj za mrežami. "Ak niekto podľa trestného zákona čo aj z nedbanlivosti spôsobí škodu vo väčšom rozsahu (od 2600 eur) tým, že zničí, vytrhne, vykope, pozbiera chránenú rastlinu alebo ju poškodí či zničí jej biotop, potrestá sa odňatím slobody na dva roky," podotklo ministerstvo. Dopadnúť tak môže človek, ktorý sa rozhodne natrhať si vo voľnej prírode kyticu s viac ako trinástimi kvetmi, pričom spoločenská hodnota jednej je 200 eur. Na šesť mesiacov až tri roky odňatia slobody môžu odsúdiť toho, kto pre seba alebo pre niekoho iného obstará chránenú rastlinu. Rovnako tak ak pestuje, spracúva, dováža alebo vyváža chránené rastliny, prípadne s nimi obchoduje alebo ich inak scudzí.

V evidencii priestupkov Stráže prírody Štátnej ochrany prírody nie je možné odfiltrovať prípady, ktoré sa týkajú priamo snežienok. S priestupkami poškodenia chránených rastlín sa však strážcovia prírody stretávajú podľa envirorezortu pomerne často. Maximálna pokuta v blokovom konaní na mieste vybraná Strážou prírody je do 300 eur, u mladistvých osôb 60 eur. V prípade vyšších priestupkov sa vec postúpi na správne konanie.

Viac o téme: SnežienkaTrestSankciePokuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu