Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Andrej Stančík v Nowom Saczi: Poľsko je nielen naším susedom, ale aj spojencom a priateľom

Andrej Stančík Zobraziť galériu (2)
Andrej Stančík (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík navštívil 13. marca 2023 Poľskú republiku. V meste Nowy Sacz rokoval so štátnym tajomníkom pre európske záležitosti poľského ministerstva zahraničných vecí Arkadiuszom Mularczykom. Diskutovali o cezhraničnej a regionálnej spolupráci i o ruskej vojne proti Ukrajine a bezpečnostnej a energetickej situácii

„Poľsko je významným stredoeurópskym hráčom. Teší ma, že naše vzťahy sú intenzívne, mnohorozmerné a komplexné. Máme záujem o ich ďalšie zlepšenie, predovšetkým v strategických oblastiach ako energetická bezpečnosť, hospodárska spolupráca, obrana či infraštruktúra,“ priblížil A. Stančík. Vlaňajšie spustenie prepojovacieho plynovodu označil za veľký krok, doplnil, že Slovensko má záujem o kapacity poľských LNG terminálov a ďalšiu diverzifikáciu dodávok plynu.

archívne video Andrej Stančík pred summitom EÚ o podpore pre Ukrajinu

Andrej Stančík pred summitom EÚ o podpore pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Partneri diskutovali aj o možnostiach zlepšenia cezhraničnej spolupráce v kontexte rozvoja regiónov

Partneri diskutovali aj o možnostiach zlepšenia cezhraničnej spolupráce v kontexte rozvoja regiónov. „Pomôcť nám môže výstavba diaľničných úsekov, ktoré majú navyše okrem praktického infraštrukturálneho aj bezpečnostný rozmer – z hľadiska budúcej obnovy Ukrajiny,“ doplnil štátny tajomník Stančík, ktorý o tejto téme v Nowom Saczi diskutoval aj s predstaviteľmi miestnej samosprávy.

 

Zajtra ma čaká bilaterálna návšteva Poľska, tak sme sa po ceste zastavili na pumpe s najkrajším výhľadom na Slovensku 🙂

Posted by Andrej Stančík on Sunday, March 12, 2023

Štátni tajomníci sa zároveň zhodli, že ruská vojna proti Ukrajine síce zhoršila globálnu bezpečnostnú situáciu, ale zároveň spojila európske krajiny a ich partnerov v podpore napadnutého štátu a v zhode na protiruských sankciách. A. Stančík sa Poľsku poďakoval za vklad do obrany slovenského vzdušného priestoru.

Andrej Stančík
Zobraziť galériu (2)
Andrej Stančík  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: SpoluprácaPosilneniePoľskoAndrej StančíkNowy Sacz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu