Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nový most cez Dunaj za desať miliónov prinesie až 50-minútovú časovú úsporu! Kto ho bude môcť využívať?!

Vizualizácia budúceho cyklomostu Dobrohošť - Dunakiliti Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Vizualizácia budúceho cyklomostu Dobrohošť - Dunakiliti (Zdroj: Vodohospodárska výstavba)

BRATISLAVA - Myšlienka prepojenia dvoch brehov Dunaja sa stáva realitou! Už o rok sa cyklisti a turisti dočkajú nového mosta, ktorý spojí Slovensko a Maďarsko. Nový cyklomost, ktorý bude stáť viac ako 10 miliónov Eur, sa napojí na transeurópsku cyklistickú sieť EuroVelo 6, ktorá pozostáva z viac ako 45-tisíc kilometrov cyklistických trás. Koľko kilometrov bude nový most merať a kto ho zaplatí? Viac v rozhovore pre topky.sk prezradil Karol Kažimír, riaditeľ investičného úseku Vodohospodárskej výstavby.

Kedy a kde vznikla myšlienka výstavby mosta, ktorá spojí slovenskú obec Dobrohošť s maďarskou obcou Dunakiliti?

V roku 2018 bola podpísaná medzivládna dohoda medzi Slovenskom a Maďarskom, ktorá zadefinovala rozsah cezhraničnej spolupráce. A jej súčasťou bol aj tento projekt. Následne na každej strane boli poverené organizácie, aby projekt realizovali. Na Slovensku bol realizáciou poverený štátny podnik Vodohospodárska výstavba. Tento projekt realizujeme v úzkej spolupráci maďarským partnerom, Ministerstvom výstavby a dopravy.

Nový most cez Dunaj za desať miliónov prinesie až 50 minútovú časovú úsporu! Kto ho bude môcť využívať?! (Zdroj: Ján Zemiar)

Pre koho bude most prioritne určený?

Cyklomost Dobrohošť – Dunakiliti je určený predovšetkým pre cykloturistov. Bude súčasťou európskej siete EuroVelo 6. Samozrejme, môžu po nej chodiť aj peší turisti. Po novom cyklomoste bude prejazd možný ešte pre záchranné a servisné zložky. Prioritou výstavby mosta je však cykloturistika. 

Kto je autorom víťazného technického riešenia?

Víťazom je Dopravoprojekt. Samotné technické riešenie zohľadňuje odporúčania z procesu posudzovania vplyvu na životné prostredie. Rovnako vychádza zo štúdie realizovateľnosti, v ktorom sa zvažovalo niekoľko alternatív trasovania a technického riešenia. V súlade s procesom EIA a v spolupráci s projektantom bol vybraný víťazný návrh.

vizualizácie budúceho cyklomostu Dobrohošť - Dunakiliti
Zobraziť galériu (4)
vizualizácie budúceho cyklomostu Dobrohošť - Dunakiliti  (Zdroj: Vodohospodárska výstavba)

Kedy sa začalo s výstavbou a aký je rozpočet na nový cyklomost?

Celkový rozpočet je 10,4 milióna Eur. Je rozdelený pomerom 50:50 medzi slovenskú a maďarskú stranu. A to nielen čo sa týka peňazí, ale aj prác. Na obidvoch stranách bude financovaný z 85 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Zvyšných 15 percent bude rozdelených. Štátny rozpočet pokryje 5 percent a 10 percent bude zo zdrojov nášho podniku.

Budujeme partnerstvá
Zobraziť galériu (4)
Budujeme partnerstvá  (Zdroj: Interreg)

Na aké trasy sa most napojí a ako bude dlhý?

Celková dĺžka stavby je takmer 2,5 kilometra. Na slovenskej strane sa napojí pri malej vodnej elektrárni Dobrohošť, na maďarskej strane pri hati Dunakiliti. Z celkových 2,5 kilometra je 1,7 kilometra na slovenskej strane a 0,8 kilometra na maďarskej strane. Z toho 500 metrov tvorí samotný most, z ktorého je polovica nad starým korytom Dunaja a polovica nad inundačným (priľahlé k vodnému toku pozn.red.) záplavovým územím.

Kedy sa môže prvý cyklista tešiť, že prejde novým mostom?

Otvorenie nového cyklomosta je naplánovné aj na otvorenie cyklistickej sezóny budúceho roka. Väčšina výstavby a realizácie bude prebiehať tento rok.

Karol Kažimír
Zobraziť galériu (4)
Karol Kažimír  (Zdroj: Ján Zemiar)

Sú indície, že sa proces spomalí, alebo idete podľa vopred stanoveného plánu?

Zatiaľ ideme podľa plánu. Nemáme žiadne indície o meškaní.

Koľko môže človeku ušetriť tento most reálne obchádzkou? 

Bolo vypočítané, že medzi obcami Dobrohošť a Dunakiliti dôjde k úspore až 50 minút.

Primárne je určený len turistiku, šport alebo sa bude využívať aj na iné účely?

Na tento most môže ísť akýkoľvek cyklista alebo turista. Cieľom je rozvíjať a podporovať regionálnu spoluprácu. Cyklomost bude postavený v nádhernej prírode, ktorá je už teraz turisticky atraktívna. Očakáva sa ešte väčší nárast turistov, ktorí budú môcť spoznávať slovenskú aj maďarskú stranu ramennej sústavy.

Bude s mostom spojený aj iný projekt? Napríklad výhľadňa, servis pre cyklistov, občerstvenie, lavičky, oddychová zóna pre deti?

Samotný projekt nezahŕňa žiadne takéto aktivity. Ľudia z obce Dobrohošť a okolitých obcí vedia o tomto zámere už roky. Vedia, že sa zvýši počet turistov. Predpokladám, že takéto atrakcie tam postupne vzniknú.

Máte už pripravený oficiálny názov? Alebo plánujete spustiť anketu ako pri výstavbe Mosta Slobody, keď ho ľudia v ankete chceli nazvať most Chucka Norisa?

Zatiaľ pracujeme s projektovým názvom Cyklomost Dobrohošť – Dunakiliti. V spolupráci s maďarskou stranou navrhneme názvy a zvážime anketu alebo iný spôsob výberu najvhodnejšieho názvu. Dobré nápady sú vždy vítané, a verím, že sa nám podarí vybrať dôstojný názov pre tento cyklomost.

 

Advertoriál pripravený v spolupráci s podnikom Vodohospodárska výstavba.

Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Viac o projekte sa dozviete na stránke www.skhu.eu  

Obsah tejto tlačovej správy nereprezentuje oficiálne názory a stanoviská Európskej únie.

 

Viac o téme: CyklomostDobrohošťVodohospodárska výstavba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu