Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prezidentka zhrnula návštevu holandského kráľovského páru: Priniesla konkrétne výsledky a bola užitočná pre vzájomnú spoluprácu

Zuzana Čaputová a holandský kráľ Viliam-Alexander Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová a holandský kráľ Viliam-Alexander (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

PODBANSKÉ - Návšteva holandského kráľovského páru bola užitočná pre Slovensko, pre našu vzájomnú spoluprácu a priniesla konkrétne výsledky. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo štvrtok v Podbanskom na záver jeho trojdňovej návštevy. Hlava štátu zároveň oznámila, že dôjde k spolupráci medzi detskou onkológiou v Bratislave a onkologickou klinikou kráľovnej Maximy v Holandsku.

"Táto spolupráca umožní nové vzdelávanie, ale aj spoluprácu pri diagnostike a najmä liečbe detských pacientov. Teším sa, že vďaka tomu môžu byť zachránené ďalšie detské životy," uviedla prezidentka.  Hlava štátu dodala, že bola ohlásená nová spolupráca na štúdii uskutočniteľnosti v súvislosti so starou environmentálnou záťažou v bratislavskej Vrakuni. "Slovensko bolo veľkou inšpiráciou pre Holandsko napríklad v oblasti zálohovania, veľmi ich to oslovilo. Už sa rozbieha spolupráca inšpirovaná slovenským príkladom, ktorý je aj na európske pomery výnimočný," podotkla Čaputová.

Video: Prezidentka zhrnula návštevu holandského kráľovského páru: Stretnutie bolo užitočné pre vzájomnú spoluprácu

Prezidentka zhrnula návštevu holandského kráľovského páru: Stretnutie bolo užitočné pre vzájomnú spoluprácu (Zdroj: TASR/ Barbora Vizváryová)


Vyzdvihla aj stredajšie (8. 3.) podnikateľské fórum, ktorého sa zúčastnilo 250 podnikateľov z oboch krajín. "Dohodla sa nová spolupráca v oblasti investícií, cirkulárnej ekonomiky, podpísalo sa tam niekoľko memoránd," povedala prezidentka.

Holandský kráľovský pár na návšteve Slovenska
Zobraziť galériu (2)
Holandský kráľovský pár na návšteve Slovenska  (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Spoločne navštívili Liptov aj Spiš

Holandský kráľovský pár zakončil vo štvrtok trojdňovú návštevu Slovenska programom v Poprade, Liptovskom Mikuláši a Tatranskom národnom parku. Kráľ Viliam-Alexander a kráľovná Maxima spolu s prezidentkou SR navštívili Centrum podpory Spišskej katolíckej charity v Poprade, ktoré poskytuje pomoc obyvateľom Ukrajiny, utekajúcim pred vojnou. Neskôr sa presunuli do Spišskej Soboty, kde si prezreli stredoveké námestie a Kostol svätého Juraja. V Základnej škole Miloša Janošku v Liptovskom Mikuláši si pozreli vyučovanie zamerané na odhaľovanie dezinformácií a rozvoj kritického myslenia. Posledným bodom programu bola návšteva Tatranského národného parku.

Holandský kráľovský pár pricestoval na Slovensko v utorok (7. 3.). Hlavnými témami návštevy boli otázky právneho štátu a ochrany klímy, vrátane prechodu na obehové hospodárstvo, ako aj podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti. Išlo o prvú kráľovskú návštevu na Slovensku takmer po 13 rokoch.

Viac o téme: Zuzana ČaputováKráľ Viliam-AlexanderHolandský kráľovský pár na Slovensku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu