Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Náročný deň pre horských záchranárov: V piatok zasahovali pri takmer 40 úrazoch, tri deti letecky previezli do nemocnice

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Horská záchranná služba)

BRATISLAVA - Horskí záchranári zasahovali v piatok vo všetkých horských oblastiach pri takmer 40 lyžiarskych úrazoch. Pri troch deťoch bol potrebný zásah leteckých záchranárov. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na webe.

V prvom prípade došlo na svahu medzi Konským Grúňom a Rovnou Hoľou pod Chopkom k stretu dvojice spolužiakov z lyžiarskeho výcviku. "Trinásťročné dievča utrpelo poranenie v oblasti bedrového kĺbu," ozrejmila HZS s tým, že jej poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie, zaistili intravenózny vstup. Po zafixovaní ju na kanadských saniach transportovali na Priehybu, kde pristál vrtuľník Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktorý ju transportoval do nemocnice v Banskej Bystrici.

archívne video Minister vnútra SR Roman Mikulec ocenil príslušníkov HaZZ a HZS, ktorí pomáhali po zemetrasení v Turecku

Minister vnútra SR Roman Mikulec ocenil príslušníkov HaZZ a HZS, ktorí pomáhali po zemetrasení v Turecku (Zdroj: Topky/Maarty)

Posádka VZZS v piatok pred poludním zasahovala aj pri úraze deväťročného lyžiara v stredisku v Oščadnici. "Horskí záchranári chlapca po vyšetrení a poskytnutí prvej pomoci transportovali na vrch Dedovky, kde pristál záchranársky vrtuľník. Po prevzatí lekárom VZZS bol malý lyžiar letecky transportovaný do nemocnice v Žiline," priblížila HZS.

 

Náročný deň záchranárov na lyžiarskych tratiach Počas dnešného dňa záchranári HZS vo všetkých horských oblastiach...

Posted by Horská záchranná služba on Friday, March 3, 2023

Z Jasnej transportovali 16-ročného lyžiara s podozrením na vnútorné poranenia do banskobystrickej nemocnice

Z Jasnej tiež transportovali 16-ročného lyžiara s podozrením na vnútorné poranenia do banskobystrickej nemocnice. "Po prechode skokom v Snowparku na Brhliskách zostal po dopade ležať v bezvedomí na zemi. Našťastie, uňho boli zachované vitálne funkcie," ozrejmila HZS s tým, že sa počas poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti prebral a začal komunikovať.

Lavína vo Vysokých Tatrách zasiahla dvoch ľudí.
Zobraziť galériu (2)
Lavína vo Vysokých Tatrách zasiahla dvoch ľudí.  (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

Horskí záchranári pre stúpajúci počet úrazov apelujú na návštevníkov stredísk, aby boli ohľaduplní

Horskí záchranári pre stúpajúci počet úrazov zapríčinených zrážkou lyžiarov či snoubordistov opätovne apelujú na návštevníkov stredísk, aby boli ohľaduplní a rešpektovali pravidlá správania sa na trati. "Navyše osoba, ktorá zapríčiní nehodu na lyžiarskej trati a z miesta nehody ujde bez ohľadu na následky, ktoré svojou agresívnou jazdou spôsobila, môže byť z právneho hľadiska stíhaná za neposkytnutie prvej pomoci, nehovoriac o morálnej rovine takéhoto konania," dodali.

Viac o téme: DetiNemocnicaZásahúrazyHZSHorské oblasti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu