Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Policajná inšpekcia spravila nesprávny prepis odposluchov! Vyšetrovateľa NAKA obvinila aj za to, čo nepovedal

Matej Zeman
Matej Zeman (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kľúčovými dôkazmi proti vyšetrovateľom NAKA okolo Jána Čurillu sú najmä nahrávky z odposluchov. V prepise slov vyšetrovateľa Pavla Ďurku sa však vyskytla chyba. Veta tak naberá úplne opačný význam.

Z najdôležitejších pasáží nahrávok, ktoré sú kľúčovými dôkazmi proti vyšetrovateľom NAKA okolo Jána Čurillu, urobila policajná inšpekcia prepis. Ako však upozorňuje portál Aktuality.sk, prepis jednej vety nesedí s tým, čo na nahrávke povedal vyšetrovateľ Pavol Ďurka. Veta má v skutočnosti úplne iný význam. Portál si vypýtal krátku časť z nahrávky od obhajcu policajtov, ktorý mu ho so súhlasom svojich klientov poskytol. 

Táto časť nahrávky je dôležité, pretože Generálna prokuratúra ju použila ako jeden z argumentov zamietnutia sťažnosti čurillovcov proti ich obvineniu. Ide o výrok, ktorý prokuratúra citovala ako "(...) uznesenie o začatí neni (nezrozumiteľné slová), tam píšeme, čo chceme.“ V skutočnosti však vyšetrovateľ Ďurka povedal: "Povedal mi riaditeľ, že uznesenie o začatí, to není list Ježiškovi, že tam píšeme to, čo chceme." Veta má v tomto prípade teda presne opačný význam. 

archívne video

Advokát Peter Kubina o odškodnom, ktoré dostanú Čurilla a ďalší vyšetrovatelia za väzbu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Táto pasáž je dôkazom o manipulácii tejto vety inšpekciou a prokuratúrou v neprospech mojich klientov, v absolútnom rozpore s tým, čo bolo povedané,“ povedal pre portál obhajca štyroch obvinených policajtov Peter Kubina. Portál na toto zistenie upozornil aj bratislavskú krajskú prokuratúru, ktorá prípad dozoruje. "Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava vydal vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby záväzný pokyn preveriť vami uvádzaný záznam a prepis, a v prípade zistenia rozporu medzi nahrávkou a prepisom požiadať príslušnú zložku Úradu inšpekčnej služby zabezpečujúcu vyhotovovanie prepisov nahrávok o nápravu,“ reagoval hovorca prokuratúry Juraj Chylo.

Viac o téme: NAKAPolicajná inšpekciaJán ČurillaPavol Ďurka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu