Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Začal sa proces so známym extrémistom Magátom: Nechutné, čo písal v knihe! Na súde má obdivovateľov

Zobraziť galériu (17)
(Zdroj: Topky/Maarty)

PEZINOK - Začalo sa hlavné pojednávanie so známym extrémistom a bývalým kandidátom strany Kotlebovej strany ĽSNS Marianom Magátom. Ten je obžalovaný pre rozsiahlu extrémistickú činnosť. Obdivovateľovi Adolfa Hitlera a popieračovi holokaustu zavarila aj jeho kniha, v ktorej otvorene popiera vraždenie vyše 6 miliónov Židov.

Obžalovaného extrémistu Mariana Magáta priviezla na Špecializovaný trestný súd v Pezinku eskorta. Okrem novinárov sa v miestnosti nachádza aj niekoľko podporovateľov obžalovaného. Tí pri príchode Magáta kričali, že prichádza "budúci prezident". Na pojednávaní je aj brat šéfa Ľudovej strany Naše Slovensko Marek Kotleba. 

Prokurátor podal na Magáta obžalobu ešte v decembri. Viní ho z pokračovacieho zločinu rozširovania extrémistického materiálu, pokračujúceho zločinu výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov proti ľudskosti a zločinov politických režimov, pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na osem rokov. 

Špecializovaný trestný súd rozhoduje v prípade extrémistu Mariána Magáta (Zdroj: Topky/Maarty)

Zavarila mu kniha

Magátovi okrem inému zavarila aj jeho kniha Židokracia. V nej priamo popiera holokaust a vraždenie Židov. Tvrdí v nej napríklad aj to, že zatiaľ čo Vrba si vo vyhladzovacom tábore Osvienčim "užíval jedlo a teplé oblečenie", Nemci mrzli na fronte a nemali ani kabáty. Popiera aj existenciu plynových komôr. 

Začal sa proces so
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Marian Magát bol už v roku 2017 právoplatne odsúdený na tri roky podmienečne za nedovolené ozbrojovanie. Vtedy preto nemohol kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. NAKA Magáta zadržala začiatkom roka 2022 po pojednávaní v Žiline a obvinila ho z extrémizmu v 36 skutkoch. Obžalovaný Magát mal prihlásený pobyt aj v byte vo Švajčiarsku, kde polícia vykonala na žiadosť slovenských kolegov domovú prehliadku. 

Zaistilu uňho väčšie množstvo extrémistických materiálov s nacistickou symbolikou, nelegálne držanú zbraň a aväčšie množstvo nelegálne držaného streliva. 

Viac o téme: ExtrémizmusExtrémistiSúd Popieranie holokaustuMarian Magát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu