Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Začína sa proces s obdivovateľom Hitlera: Magát sa postaví pred súd! Hrozí mu až 8 rokov za mrežami

Na snímke Marián Magát (vpravo s mikrofónom)
Na snímke Marián Magát (vpravo s mikrofónom) (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa v utorok začne pojednávanie s popieračom holokaustu a obdivovateľom Adolfa Hitlera Mariánom Magátom. Tomu v prípade dokázania viny hrozí až osem rokov za mrežami.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal ešte v decembri minulého roka na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Mariána Magáta pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť. V prípade preukázania viny mu hrozí až osemročný trest odňatia slobody.

"Extrémistická trestná činnosť v danom prípade súvisí aj s knižnou publikáciou obvineného, ktorá bola vydaná a publikovaná pod názvom 'Židokracia', ako aj s jej rozširovaním," uviedla vtedy špeciálna prokuratúra.

archívne video

Štefana Harabina zadržala NAKA! Obvinili ho zo schvaľovania trestného činu a extrémizmu (Zdroj: Topky/Maarty)

Obžaloba bola podaná pre pokračujúci zločin rozširovania a výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Tiež pre pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu. Mariána Magáta zadržali v januári pre podozrenie zo spáchania 37 skutkov. Trestných činov sa mal dopustiť v rokoch 2017 až 2021.

Viac o téme: HolokaustAdolf HitlerMarián MagátExtrémiszmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu