Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda vyjadrila ľútosť nad vraždou novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice a nad obeťami vojny

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda vyjadrila ľútosť nad vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zároveň vzdala hold ich pamiatke a ich smrť si pripomenula symbolickou minútou ticha. Vyhlásenie k piatemu výročiu ich vraždy schválila na svojom stredajšom rokovaní.

Vládny kabinet zároveň vyjadril vôľu štátu zabezpečiť novinárom také podmienky, v ktorých budú môcť svoju prácu vykonávať slobodne a bez zastrašovania. Vyjadril tiež presvedčenie vytrvať v boji proti korupcii a organizovanému zločinu.

VIDEO Vláda si minútou ticha uctila pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej i obete vojny na Ukrajine 

Vláda si minútou ticha uctila pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej i obete vojny na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Vláda SR uznáva, že slobodné a nezávislé médiá sú neoddeliteľnou súčasťou demokracie, sú strážcami mocných. Prinášajú pestrosť názorov, dávajú priestor tým, ktorí v spoločnosti nemajú silný hlas, strážia verejný záujem," uvádza sa vo vyhlásení. Novinári, ktorí upozorňujú na zneužívanie moci či korupciu sú neraz terčom znevažovania a atakov. Tie podľa vlády nemajú v demokratickom štáte miesto.

"Ak chceme na Slovensku demokraciu naďalej rozvíjať, musíme dôsledne dbať na ochranu novinárov. Úlohou štátu je zabezpečiť novinárom také podmienky, v ktorých budú môcť svoju prácu vykonávať slobodne a bez zastrašovania," skonštatoval vládny kabinet. Doplnil, že štát má tiež vytvárať a udržiavať taký právny systém, v ktorom strach nezažívajú novinári, ale tí, ktorí páchajú trestné činy.

Vláda tiež prejavila úctu všetkým, ktorí riskovali životy počas prevratu v roku 1948 

Vláda prejavila úctu všetkým, ktorí riskovali svoje životy, osobnú slobodu či profesijnú kariéru a postavili sa na odpor režimu doma i v zahraničí v súvislosti s udalosťami februárového prevratu v roku 1948. Vyhlásenie spravil vládny kabinet v stredu.

"Zámerom predkladaného materiálu je vyjadriť ľútosť nad utrpením politických väzňov, inteligencie, živnostníkov, samostatne hospodáriacich roľníkov, predstaviteľov a predstaviteliek demokratických strán, cirkví a veriacich, vlastencov a všetkých tých, ktorých ľudskú dôstojnosť komunistický režim popieral ich označením za 'bývalých ľudí'," uviedol dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽANO), ktorý návrh na rokovanie predložil. 

Vláda zároveň odsudzuje prax svojvoľného zneužívania bezpečnostných zložiek štátu proti vlastným občanom namiesto ich ochrany. V týchto februárových dňoch si Slovensko pripomína 75 rokov od nastolenia vlády komunistického režimu. Československo bolo rozhodnutím víťazných veľmocí druhej svetovej vojny zaradené do sovietskeho bloku.

Februárový prevrat z roku 1948 bol vyústením politiky komunistickej strany, ktorej vedenie sa systematicky pripravovalo na prevzatie absolútnej moci v štáte. Komunistický režim následne na dlhé desaťročia znemožnil občanom rozhodovať o spravovaní štátu v slobodných voľbách a spustil vlnu masového teroru a perzekúcií proti skutočným aj domnelým odporcom.

Viac o téme: VýročieVládaObeteJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu