Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Meteorológovia opäť vydali varovanie! Víchrica, lavíny a povodne: MAPA výstrah na Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc, minv sr)

BRATISLAVA - Na severnom, strednom a východnom Slovensku sa môže v utorok na horách vyskytnúť víchrica. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre viaceré okresy výstrahy prvého a druhého stupňa. V Tvrdošíne, Liptovskom Mikuláši a Michalovciach treba počítať tiež s rizikom povodní.

archívne video

V hlavnom meste je jar v plnom prúde: Bratislava rozkvitla (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách platí do 12.00 h pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Treba tam počítať s výskytom silnej až mohutnej víchrice. Výstraha prvého stupňa zase platí pre viaceré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského, Košického a Žilinského kraja.

Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu

V Poprade a Kežmarku bude počas dňa veternejšie aj mimo hôr. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu. Meteorológovia pre okresy vydali výstrahu druhého stupňa. Tá platí do 15.00 h.

Meteorológovia opäť vydali varovanie!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Tvrdošíne a Liptovskom Mikuláši hrozia pre snehové zásoby v povodiach, oteplenie a očakávaný dážď povodne. Meteorológovia preto pre okresy vydali výstrahu prvého stupňa. Tá platí do 21.00 h. Výstraha prvého stupňa pred povodňou naďalej platí aj v Michalovciach, predbežne do stredy (22. 2.) večera.

Meteorológovia opäť vydali varovanie!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí druhý lavínový stupeň

Vo všetkých pohoriach Slovenska aktuálne platí druhý lavínový stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, čo predstavuje mierne nebezpečenstvo. Hlavný lavínový problém je vetrom previaty sneh, a to najmä vo vysokých polohách Tatier nad 1800 metrov nad morom. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Meteorológovia opäť vydali varovanie!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

"Väčšinu územia pokrývajú vetrom naviate snehové dosky a vankúše rôznej hrúbky a tvrdosti, ktoré sa lokálne striedajú s tvrdým snehom alebo ľadovou platňou. Nebezpečné budú prevažne juhovýchodné až východné orientácie, kde je vplyvom vetra previate väčšie množstvo snehu," uviedol Bešinský.Upozornil, že v popoludňajších hodinách sa v nižších polohách môžu vyskytovať mokré lavíny a splazy, prípadne základové lavíny. A to hlavne na miestach, kde výrazne ubúda výška snehovej pokrývky. "Uvoľnenie lavín je pravdepodobné pri veľkom dodatočnom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40 stupňov," dodal.

Za posledný deň pripadlo v najvyšších polohách Tatier do desiatich centimetrov nového snehu

Na horách bude v utorok prevažne veľká, v Podtatranskej kotline prechodne zmenšená oblačnosť. Očakáva sa občasný dážď, od približne 1300 metrov sneženie. Fúkať bude prevažne západný vietor, ktorý vo vysokých polohách dosiahne silu víchrice, podľa Bešinského bude počas dňa slabnúť. Za posledný deň pripadlo v najvyšších polohách Tatier do desiatich centimetrov nového snehu.

V niektorých lokalitách musia vodiči počítať s nárazovým vetrom

V lokalitách Šturec, Donovaly, Ružomberok, Liptovský Hrádok, Pastierske, Štrba a Batizovce treba počítať s nárazovým vetrom. Upozornila na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Cestári tiež informovali, že cesta I/51 Hontianske Nemce - Tepličky je v asi v 258 kilometri pre pretekanie vody cez vozovku uzatvorená. "Obchádzka je možná po ceste III/2561 Devičie - Kráľovce-Krnišov," priblížili.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký.Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, miestami mokrý. Ojedinele v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sčasti pokrytý čerstvým, utlačeným, miestami zľadovateným snehom od jedného do dvoch centimetrov.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý. Na horskom priechode Vrchslatina sa miestami na vozovke vyskytuje zľadovatený sneh do troch centimetrov.

V Liptovskom Mikuláši platí výstraha druhého stupňa pred povodňou

V Liptovskom Mikuláši hrozia pre topenie sa snehu povodne. Meteorológovia preto pre okres vydali výstrahu druhého stupňa. Platiť má do stredy (22. 2.) 19.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

"Vzhľadom na nasýtenosť, existujúce snehové zásoby v povodiach a oteplenie je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," priblížil. Meteorológovia zároveň predčasne ukončili výstrahu prvého stupňa pre okres Tvrdošín. Výstraha prvého stupňa pred povodňou naďalej platí v Michalovciach, predbežne do stredy (22. 2.) večera.

Aktuálny stav vodných tokov

Meteorológovia opäť vydali varovanie!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky)

V Šuňave platí 3. stupeň povodňovej aktivity

V obci Šuňava v okrese Poprad aktuálne platí tretí stupeň povodňovej aktivity v súvislosti s oteplením, nadmerným topením snehu a zvýšeným úhrnom zrážok. V 12 obciach zároveň platí druhý stupeň povodňovej aktivity. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Povodne na území Slovenska
Zobraziť galériu (7)
Povodne na území Slovenska  (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

2. stupeň platí až pre 12 obcí

Druhý stupeň aktuálne platí v obciach Valaská Belá, Košické Podhradie, Oravská Jasenica, Liptovský Mikuláš, Beňadiková i Teplička nad Váhom. Tiež v Banskej Bystrici, Dolinke, Veľkej Vsi nad Ipľom a Malej Ide. Rovnako aj v obci Stebnícka Huta a Spišská Teplica.

 

Výrazný úbytok zásob snehu Včerajší zber dát o snehovej pokrývke potvrdil očakávaný výrazný pokles zásob vody viazanej...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Tuesday, February 21, 2023

"Zaplavené boli zväčša miestne komunikácie či dvory a nižšie položené časti rodinných domov, pričom boli znečistené nánosmi bahna, štrku a kameňa," informuje rezort. Pri záchranných prácach podľa neho išlo najmä o prečistenie priepustov, zachraňovanie majetku obcí a ich obyvateľov a odstraňovanie naplavenín.

Viac o téme: PovodnePočasieSilný vietorVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu