Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rektor Univerzity Komenského: Bude potrebné dofinancovať výpadky cien energií aj za rok 2023

Na snímke rektor Univerzity Komenského Marek Števček
Na snímke rektor Univerzity Komenského Marek Števček (Zdroj: TASR/Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Zo strany štátu bude potrebné dofinancovať výpadky cien energií, ktoré sa dotýkajú aj vysokých škôl a univerzít, aj v roku 2023. Pre TASR to uviedol rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marek Števček. Z ministerstva školstva pre TASR potvrdili, že v súvislosti s dofinancovaním zvyšujúcich sa cien energií verejných vysokých škôl pripravuje rezort na základe podkladov od jednotlivých vysokých škôl finančnú pomoc podobnú, ako bola realizovaná v roku 2022.

"Peniaze sme dostali len na minulý rok, čiže sme boli schopní dofinancovať len výpadok cien energií za kalendárny rok 2022," poznamenal rektor najväčšej slovenskej univerzity. Podľa jeho slov rozpočet, ktorý sa im za posledné roky znižoval, nijakým spôsobom nedokáže pokryť výpadky, ktoré asi na trhu napriek tomu relatívnemu poklesu nastanú.

Archívne video

Minister školstva Horecký: Rezort školstva zaslal RÚŠS 1,6 milióna eur na energie pre školy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR momentálne prebieha zber údajov umožňujúci vyúčtovávanie finančných prostriedkov poskytnutých vysokým školám v minulom roku, ako aj zber údajov týkajúci sa očakávaného zvýšenia cien energií v roku 2023. "Keďže nie je ešte ukončený zber údajov, nevie Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tejto chvíli určiť presný celkový objem finančných prostriedkov potrebných na dofinancovanie verejných vysokých škôl v súvislosti s nárastom cien energií v roku 2023. Avšak urobí všetko pre to, aby bola finančná pomoc verejným vysokým školám v súvislosti s nárastom cien energií čo najskôr poskytnutá," spresnil rezort školstva.

Zároveň má byť časť nákladov vynaložených verejnými vysokými školami na zvýšené ceny plynu a elektriny kompenzovaná aj zo strany Ministerstva hospodárstva SR prostredníctvom pripravovanej výzvy pre verejné subjekty.

Viac o téme: EnergieRektorDofinancovanieKomenskéhoMarek Števček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu