Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Legislatívna rada vlády odporučila kabinetu schváliť novelu Trestného zákona

Viliam Karas, poverený minister spravodlivosti
Viliam Karas, poverený minister spravodlivosti (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Legislatívna rada vlády SR odporučila vládnemu kabinetu schváliť navrhovanú novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Monika Klobušická. Navrhovaná novela Trestného zákona kladie okrem iného dôraz na restoratívnu justíciu, ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog či na harmonizáciu trestných sadzieb. Novelu musí okrem vlády odobriť aj Národná rada SR.

Upravuje a rozširuje sa tiež oblasť aplikácie trestov nespojených s odňatím slobody. Navrhuje sa tiež zaviesť nový inštitút krátkodobého trestu odňatia slobody. Návrh zákona prináša aj čiastočné korekcie v rozpätiach trestných sadzieb napríklad pri drogových a ekonomických trestných činov.

VIDEO: Ministerstvo spravodlivosti predstavilo návrh novely Trestného zákona

Ministerstvo spravodlivosti predstavilo návrh novely Trestného zákona (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Upravujú sa tiež hranice škôd. V prípade malej škody z 266 na 500 eur. Pre najzávažnejšie prípady sa zavádza tzv. škoda mimoriadne veľkého rozsahu nad jeden milión eur, pri ktorej sa zvyšujú dolné hranice trestnej sadzby o polovicu. Návrh novely Trestného zákona predložila za rezort spravodlivosti ešte vlani v septembri opätovne do medzirezortného pripomienkového konania exministerka Mária Kolíková (SaS). K legislatíve vtedy vzniesli subjekty 597 pripomienok, z toho 197 zásadných a jednu hromadnú.

Viac o téme: SchválenieOdporúčanieTrestný zákonLegislatívna rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu